Широки пръсти за свои! 8,6 млрд. пръснати без поръчки

Нови разкрития за процедурите "ин хаус". Трима министри вадят факти

Широки пръсти за свои! 8,6 млрд. пръснати без поръчки | StandartNews.com

Нови разкрития за избирателно широките пръсти на кабинета "Борисов 3" направи служебният кабинет.

8,6 млрд. лева са раздадени без обществени поръчки, съобщи финансовият министър Асен Василев на брифинг в Министерски съвет.

Процедурите „ин хаус“ са се случвали по две направления в регионалното министерство – свлачища и магистрала „Хемус“. 570 млн. лева са били отпуснати през 2019 г. за укрепване на свлачища „по спешност“. 30 фирми са получили 188 млн. лева авансови плащания от „Автомагистрали“ ЕАД без обществени поръчки, обясни за пореден път регионален министър Виолета Комитова. По оферта, дадена от фирмата, се изплащат авансовите средства.

От всичките 84 свлачища към 1 юни т.г. се е работило само по едно. Срокът за изпълнение е две години и има сериозни закъснения.

3,7 млрд. лева са отпуснати за изграждане на АМ „Хемус“, 1,4 млрд. лева получава търговското дружество „Автомагистрали“ ЕАД. 970 млн. лева получават близо 50 фирми за изграждането на магистралата.

В Министерството икономиката по същия начин без обществени поръчки са раздедени милиони левове. Държавната консолидационна компания е дала 630 млн. авансово на „Монтажи“, които са дадени фирми. Само 10 приключили ремонти на язовири, обяви икономическият министър Кирил Петков. И нарече фолклорни приказки твърденията на ГЕРБ, че е източил язовир, за да се снима пред него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай