Ето кога БСП връща мандата

Членове на Националния съвет на партията потвърдиха, че това ще се случи на 7 септември

Ето кога БСП връща мандата | StandartNews.com

БСП връща мандата за съставяне на правителство във вторник - 7-и септември. Това обяви лидерът на столетницата Корнелия Нинова. Днес се проведе Националният съвет на партията, на който решението е прието със 108 гласа „за”, 6 „против” и 8 „въздържали се”.

„Всички знаете, че положихме максимални усилия за постигане на мнозинство и за формиране на редовен кабинет и на работещ парламент. Знаете и резултата от нашите усилия - трите партии на протеста ни отказаха. Смятаме, че е безсмислено да се продължават усилията, да се предлага проформа премиер. Няма смисъл от всичко това”, категорична е тя.

Партията ще върне мандата на президента нереализиран. „Доволни сме, че днес поне се прие нашето предложение в ускорени срокове да започне актуализацията на бюджета и във вторник да бъде приет този на ДОО и на Здравната каса. Големият бюджет сигурно ще продължи в сряда”, добави лидерът на БСП.  

Според Нинова президентът може да задържи с няколко дни разпускането на парламента, за да се приеме окончателно държавният бюджет. Нинова обясни, че на Националния съвет са се чули различни предложения кога точно да бъде върната папката. „Имаше и такова да върнем мандата още днес. Други колеги смятаха да го върнем утре, трети - да задържим дълго”, каза тя.

Да се даде възможност на актуализацията на бюджета обаче е накарало БСП да не връща мандата още днес или утре. „Това е последен опит да постигнем някакво съгласие за актуализацията. За съжаление, са започнали да летят всякакви предложения от всички парламентарни групи. Дано да не допуснем опасността на популистко предизборно наддаване, което накрая да не доведе до резултат”, смята Нинова.

Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на столетницата на 27 август. Така третата папка ще се върне на държавния глава десет дни, след като бе получена.

Парламентарната рулетка се завъртя и мандатът стигна до БСП, след като от „Има такъв народ” не получиха подкрепа за предложения си кабинет. След това папката за съставяне на правителство отиде при ГЕРБ-СДС, които обаче я върнаха веднага на държавния глава. 

Сега, от решението и указа на президента трябва да стане ясно дали ще попаднем в ситуация на избори 2 в 1 на 14 ноември, или когато се очаква да има балотаж - на 21 ноември, ще избираме и новите народни представители. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай