Ще се огънем ли за РС Македония? Истината от учен

Коментира проф. Ангел Димитров, историк и дипломат

Ще се огънем ли за РС Македония? Истината от учен | StandartNews.com

"Ако водещите политически, а и не само политически структури в РСМ, тъй като там моделираното отношение към България е силно изразено, не променят своето поведение в двустранните отношения, не могат да очакват това, което упорито внушават - че България ще извърши отстъпки под външен натиск. Не вярвам в това!". Това заяви пред БНР проф. Ангел Димитров, историк и дипломат - първият посланик на България в Скопие след обявяването на независимост на страната от Югославия. 

Той допусна САЩ да провеждат разговори със Северна Македония за позицията ѝ, но не се дава гласност на това.

Според него се проявяват двойни стандарти от американската дипломация и от партньорите на България в ЕС.

По думите му основните позиции, изразени от парламентите в Скопие и София, правят намирането на сериозни политически компромиси невъзможно.

"Ако колегите ни в Скопие не променят отношението си към работата на Съвместната комисия, ако не се придържат към утвърдените принципи и стандарти в историческата наука, дейността на Комисията става доста несигурна. Създаденото напрежение промени значително тяхната роля в двустранното общуване.

 Ако досега бяха охранители на исторически митове, сега неизбежно се превръщат в идеолози на неразбирателството, на крайно неприемливите за нас антибългарски нагласи и поведение. Аз се надявам, че това го разбират", коментира проф. Ангел Димитров, който е съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Република Северна Македония. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай