Ще поскъпнат ли билетите за БДЖ? Отговаря Николай Събев

Повишението на цената на тока се отразява на разходите на пътническите превози

Ще поскъпнат ли билетите за БДЖ? Отговаря Николай Събев | StandartNews.com

„Повишението на цената на тока се отразява на разходите на пътническите превози. Но бих искал преди да вземем решение за повишение на цената на билетите, да погледнем и другите възможности”, заяви в предаването "Офанзива" по НоваНюз министърът на транспорта Николай Събев.

На въпрос дали ще предложи намаляване на ДДС за билетите на БДЖ, за да се стимулира  използването на железопътния транспорт, министърът заяви, че не е привърженик на намаления и безплатни обеди. „В крайна сметка все някой плаща това намаление. Привърженик съм на това да създадем достатъчно комфортни и качествени условия, от които потребителят да е доволен. И съм привърженик на това да направим така, че потребителят да има по-големи и по-големи доходи, за да си позволява да използва БДЖ. За социалнослабите групи държавата има специална политика, с която ще се съобразим”, подчерта той.

„Посещението ми на Дунав мост в събота беше едно естествено продължение на срещата ми от петък в Русе. На нея с общественици, граждани и представители на различни браншови организации и ведомства обсъдихме как да повишим скоростта на пътници и товари през Дунав мост. Срещата беше изключително интересна, особено плодотворна, и реших да проверя как предложенията могат да бъдат приложими на практика”, каза министърът.

По думите му той е минал по стъпките на един шофьор на тир заедно с началника на КПП „Русе”. „Стигнахме до румънска страна и там се запознахме с реалната ситуация по повод време за преминаване и проверки”, посочи той.

По отношение на случая със служителя от тол администрацията той коментира: „Вече казах, че такова поведение на българска граница е недостойно. Убеден съм, че колегите са си взели поука и имат предвид това повече да не се случва. Тече разследване, което е организирано от вицепремиера Гроздан Караджов и до сряда ще има резултати от него”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай