Ще махат ли шефовете на ДАНС и разузнаването

Премиерът Стафан Янев вика Димитър Георгиев и Атанас Атанасов

Ще махат ли шефовете на ДАНС и разузнаването | StandartNews.com

Ще бъдат ли уволнени шефовете на ДАНС и разузнаването, затова че по едно и също време са излезли в неплатен отпуск – единият до 5 септември, другият до 6 септември? Служебният премиер ген. Стефан Янев е готов да отстрани началника на ДАНС Димитър Георгиев и шефа на разузнаването Атанас Атанасов. Той ги вика на разговор веднага – днес или утре, съобщи в интервюто си за БНР вицепремиерът и МВР-шеф Бойко Рашков.

Отпуските им ще бъдат прекратени веднага, каза той. И допълни, че държавата няма как да работи с тези хора.

"ДАНС, която аз дълго време наричах агенцията за държавна сигурност, извършваше престъпления във връзка с използването и прилагането на специални разузнавателни средства. Тези престъпления бяха толерирани от главния прокурор. Как ще искам, на какво основание да работя с такива хора?! Онези, които трябва да противодействат на престъпността, извършват престъпления и това са доказани факти. Те останаха ненаказани благодарение на главния прокурор, който сега са го скрили с КПКОНПИ, а другият продължава тази политика", заяви вътрешният министър.

 

„С решаващото участие на предишното правителство редица служители на тази Агенция са настанени на работа и в други структури в държавата - Държавна агенция “Финансов контрол” - Начев, който е служител на тази агенция, една цяла служба има в КПКОНПИ, съставена само от служители на ДАНС - Антон Славчев, трето - Националното бюро за контрол на СРС. И там са настанени двама - Илко Желязков и Пламен Колев", разкри още Рашков.

Не може ръководителите на службите да са в неизвестност. Днес или утре ще са поканени отново и ще видим как ще се действа, ако не се явят", посочи Рашков и подчерта, че не би могъл да работи с тях.

Вчера ведомството на Рашков разпространи официална справка, според която председателят на ДАНС Димитър Георгиев е в неплатен отпуск от 7 май 2021 г. до 6 септември 2021 г. включително. Председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов е в неплатен отпуск от 7 май 2021 г. до 5 септември 2021 г. включително. Председателят на Държавна агенция „Технически операции“ Цветан Китов също е в отпуск, но платен - от 5 май 2021 г. до 21 май 2021 г. включително. Единствено той се е отзовал на поканата в Министерския съвет, каза Рашков.

В същото време бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров защити правото на Бойко рашков да подбере екипа, с който ще работи, но изрази съмнение, че служебният кабинет може да смени шефовете на служби.

Служебното правителство не може да назначи нови хора, които да оглавят службите за сигурност, защото по закон имат мандат, каза Гяуров и уточни, че само заместник-директорите могат да бъдат освободени или назначени, но при посочени основания за това.

Служебният министър има право да избере екипа, с който ще работи в МВР, каза още Гяуров. И допълни: "Не бих казал, че има голямо основание за чак такива огромни критики спрямо действията на Бойко Рашков. Той има право да се огради с хора, на които има доверие, а тези, на които няма доверие и има съмнение в тяхната лоялност - да ги освободи. Нека си спомним, когато дойде ГЕРБ на власт, чистката в първите дни в МВР беше доста по-голяма".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай