Шаламанов спасява кабинета.Представя закон

Защитава от името на военното министерство важна ратификация

Шаламанов спасява кабинета.Представя закон | StandartNews.com

Такова нещо не се беше случвало. Опонент на правителството да представя в пленарна зала негов закон, защото Министерство на отбраната не си вдига телефоните и никой от кабинета не желае да отиде в пленарна зала, за да защити единствения проект, внесен от правителството в оставка в 45-ото НС.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов в болничен, министрите в отпуск

Това стана днес, при обсъждането на важен за суверенитета и сигурността на България проект - ратифициране на Протокола за изменение на Споразумението между правителството на Република България и правителството на Румъния относно презгранични операции за Air Policing. С него България изпълнява ангажиментите си като член на НАТО

Експертът по отбраната Велизар Шаламанов от Демократична България -  пое инициативата да представи проекта, защото е важен и трябва да бъде приет.

Преди това избухна поредна вълна от възмущение защо никой от правителството не е в зала, при положение, че още сутринта депутатите с решение задължиха премиера в оставка Бойко Борисов и министрите му да се явят в парламента за контрол.

Оказа се, че всички са в болнични и отпуска, каза председателят на НС Ива Митева и допълни, че лично е разговаряла с кабинета на премиера. Тя съобщи, че в Министерството на отбраната никой не си вдига телефона.

Добре е, че г-н Шаламанов обясни нещата, но министърът на отбраната трябваше да е тук, за да обясни какво се случва с изтребителите, каза Борислав Гуцанов (БСП). Не е нормално народен представител да обяснява какво включва проекта и защо трябва да бъде защитен, допълни той. 

Честта на кабинета се опита да защити депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев, но залитна в хвалби, за което бе посъветван от БСП да не разваля крехкия консенсус в последните минути на 45-ото НС. Накрая законът бе приет с огромно мнозинство. С него депутатите разрешиха самолети на трета страна членка на НАТО да изпълняват презгранични операции за Air Policing, 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай