Сделката за F-16 отива в пленарната зала

Комисия подкрепи законопроекта за ратифициране на договорите за самолети F-16

Сделката за F-16 отива в пленарната зала | StandartNews.com

След продължил повече от два часа дебат, парламентарната Комисия по отбрана подкрепи законопроекта за ратифициране на международните договори за придобиване на самолети F-16.

"За" гласуваха 13 души, "против" бяха 8. Предлаганите договори бяха аргументирани от представителите на институциите и подкрепени от ГЕРБ, ДПС и ВМРО, а срещу тях се обявиха от БСП и "Воля".

По-рано днес и Бюджетната комисия на парламента одобри на първо четене и втората актуализация на бюджета - този път заради сделката за изтребителите F-16, която ще доведе до увеличаване на касовия дефицит до 2,4 млрд. лева при планирани 600 млн. лева досега.

Първата промяна на финансовата рамка беше заради намаляването на партийните субсидии. Върху тези текстове президентът Румен Радев наложи вето.

Междувременно Комисията по отбрана в Народното събрание разгледа договорите за новите изтребители F-16.

Само преди дни министърът на отбраната подписа четири договора за цялостната доставка на самолетите и оборудване. България ще купи осем изтребителя F-16. На цена от 1,256 млрд. долара. Очаква се Конгресът на САЩ да поеме 60 млн. долара от тази цена. Заради нуждата от плащане наведнъж правителството емитира дълг.

Заради сделката със самолетите Министерството на отбраната обяви, че ще спре плащанията по проекта за корабите и бойните машини до догодина.

Против сделката се обявиха от партия „Воля“. И я определят като „най-големият грабеж в най-новата история на България след фалита на КТБ“.

От БСП са против толкова голяма сума да се плаща наведнъж. През януари ДПС оказаха решаваща подкрепа на ГЕРБ за това парламентът да разреши на правителството преговорите за американските изтребители. Докато НФСБ, част от т.нар. "малка коалиция" бяха против сделката.

Правителството предлага на парламента да ратифицира рамковото споразумение за промишленото сътрудничество между министерството на икономиката и американската компания „Локхийд Мартин“, свързано с покупката на осем нови самолета Ф-16 за българската армия.

Икономическото ведомство очаква да бъде спазен балансът между двете страни - придобиването на отбранителни способности и повишаване конкурентоспособността на индустрията.

Споразумението е част от пакета документи по сделката за придобиването на новите изтребители, след проведените на няколко етапа преговори с компанията производител е договорено страната ни да изгради национални способности да поддържа самолетите, като се установи и дългосрочно коопериране с българската индустрия. Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че договорът за индустриално сътрудничество ще позволи у нас да се развива самолетостроителният сектор.

„България малко по малко ще придобие капацитет и през техници, през инженери, както и през възможности за българската индустрия" - каза Емил Караниколов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай