САЩ: Не сме повдигали въпроса за македонско малцинство в България

Американското посолство със специална позиция

САЩ: Не сме повдигали въпроса за македонско малцинство в България | StandartNews.com

Съединените щати подкрепят усилията на правителствата на България и Република Северна Македония да работят заедно, съвместно с ЕС, за разрешаване на двустранните проблеми. Това заявиха за БНТ в писмен отговор от Посолството на САЩ в София.

Повод е материал със зам.-държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар на "Гласът на Америка", в който се твърди, че Посолството на САЩ в София и българското правителство работят за адресиране въпросите на "македонското малцинство" у нас.

Посолството уточнява, че интервюто е породило някои погрешни схващания относно политиката на САЩ в региона.

"Правителството на САЩ не е повдигало споменатите малцинствени въпроси пред българското правителство. Нашите дискусии с българското правителство са фокусирани върху нашата обща визия за по-силна, по-просперираща и обединена Европа чрез интеграция на всички нейни части, включително Западните Балкани.", се казва в американската позиция.

В скрип на пълното интервю се вижда, че думите "македонско малцинство" фигурират във въпроса на журналистиката, а не в отговора на Ескобар. Той отклонява въпроса към Посолството на САЩ у нас и заявява, че САЩ и България имат ползотворно и важно сътрудничество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай