САМО В СТАНДАРТ!Чуков казва ще спре ли мигрантската криза

Ердоган натиска ЕС за съюзник срещу Русия

САМО В СТАНДАРТ!Чуков казва ще спре ли мигрантската криза | StandartNews.com
  • Ердоган натиска ЕС за съюзник срещу Русия
  • Ситуацията в Турция е три конфликта в едно

ВЛАДИМИР ЧУКОВ, специално за "Стандарт"

Ситуацията, в която изпадна източното Средиземноморие, е всъщност акумулиране на три конфликта в едно. Защо се получи такава голяма ескалация? Конфликтът-майка е безспорно сирийският. Всъщност класическата схема с подобен тип действия в Близкия Изток е да се отвори втори фронт. И според мен плановете на Ердоган са да привлече Европейския съюз в битката си срещу Русия, като упражни натиск върху ЕС.

ВИЖ ОЩЕ: Путин и Ердоган преговарят в Москва

Това е вентилът, който пуска парата или може да я спре. Отделно имаме втория конфликт Гърция - Турция. Той се изостри заради изтичането на газ в изключителната икономическа зона на Кипър, но също така и когато изключителната икономическа зона на Турция и Либия се сляха. Това стана с подписаното споразумение между Ердоган и правителството, което управлява в Триполи. Според онова, което подписаха, настъпи сливане на двете зони за сметка на всичко онова, което по силата на международното право се полага на Гърция. Отидоха буквално до бреговете на остров Крит, което изостри изключително много отношенията Гърция - Турция, като съответно Гърция получи подкрепата на Брюксел.

И в момента, когато Турция е повече от изолирана, Ердоган се опитва да мобилизира всички ресурси в битката срещу опонента си Русия в Сирия. Като европеец мога да кажа, че това е и сблъсък между две правни системи. ЕС изцяло прилага и спазва нормите на международното право и затова ние сме толкова неефективни срещу партньори, които са от двете големи и състезаващи се помежду си източни държави - Турция и Русия. Те са много по-ефективни и агресивни, просто защото не се съобразяват с нормите на международното право.
Относно развитието на конфликта, епицентърът е случващото се в Сирия. Ако след срещата между Ердоган и Путин резултатите са нулеви, тоест всеки си остане на позициите, екстремната ситуация, която наблюдаваме по гръцко-турската граница, вероятно ще продължи. Ако се появят симптоми на някакво частично споразумение, вероятно турските власти ще отпуснат гарда и ще спрат да бъдат толкова активни към подтикването на бежанците към ЕС. В сирийския конфликт се преплитат както интересите на локални сили, така и на световните. Представителят на САЩ, който бе в Сирия, заяви, че Щатите са готови да снабдят Турция с боеприпаси, което коренно противоречи на изказването на Майк Помпео, че САЩ няма да се намесват в конфликта. Тоест има преплитане на интересите и се създават различни статуква или уж временни ситуации, които да продължат максимално дълго.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай