Сачева каза как да получат помощ новите безработни

Регистрация не е нужна, а основен фактор е подоходният критерий

Сачева каза как да получат помощ новите безработни | StandartNews.com

В последните дни има ръст в регистрацията на безработни заради затваряне на бизнеси и сектори. Освен това част от бизнесите са със силно намалена активност, съобщи в предаването "Лице в лице" по бТВ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

"Новата помощ се отпуска и за безработни, които обаче смятат, че трябва да се регистрират като безработни в бюрата по труда, за да я получат, което не е така. Тук основен фактор играе подоходният критерий, който не трябва да превишава 915 лв. на член от семейството. Тази помощ важи също за родителите в неплатен отпуск, за безработните и за неосигуряващите се лица. Към днешна дата по нея са подаде около 21 000 заявления. В случая говорим за помощ в размер на 610 лева за месец'', обясни Сачева и допълни, че има и мярка за краткосрочна заетост, чиято финансова подкрепа е далеч по-малка – едва 290 лева на месец.

За самоосигуряващите се лица има и мярката с кредитите. Досега те можеха да кандидатстват за кредит до 4500, а сега до 6000 лева безлихвен кредит, който ще бъде отпускан от Българската банка за развитие. От тази мярка са се възползвали почти 6000 души, а у нас общият брой самоосигуряващи се лица е около 250 000 души. Общата стойност на отпуснатите кредити възлиза на 23 млн. лева, коментира още Деница Сачева.

"Що се отнася до хотелиерството, ресторантьорството и туризма има повишено внимание и тези сектори може да кандидатстват по мярката 80:20. Иначе съм далеч съм от мисълта, че всички бизнеси са обхванати от всички мерки. Няма една универсална мярка, която да обхване всички бизнеси'', заяви социалният министър.

Министерството на труда и социалната политика и Министерството на икономиката са изплатили милиард и 100 млн. лева на компании, така че определено има помощ от държавата. Нека работодателите просто се запознаят по-детайлно с правилата за получаване на помощ. Над 20 000 са работодателите, които са получили подкрепа от нашите мерки и те в никакъв случай не са били проверявани или репресирани, за да получат тези средства, категорична бе министър Сачева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай