Руският посланик: България не е заплаха

Споделяме една азбука – кирилицата, която вие сте ни донесли в Русия, заяви Анатолий Макаров

Руският посланик: България не е заплаха | StandartNews.com

От България не идва заплаха за Русия, споделяме една азбука – кирилицата, която вие сте ни донесли в Русия. Това заяви руският посланик у нас Анатолий Макаров, цитиран от БГНЕС.

„Не виждаме заплаха за националните интереси на Русия, която да идва от Балканите“, подчерта посланик Макаров и добави, че в Москва наблюдават процесите в региона на Югоизточна Европа. Той изрази тревогата от разширяването на Северноатлантическиия алианс и предстоящото включване на Македония в него.

„Виждаме как активно подготвят Македония за членството в НАТО. Разширяването на Северноатлантическия алианс, който си поставя за цел противопоставянето с Русия, не може да не ни тревожи. Но като цяло бих казал, че не виждам никаква заплаха за Русия от страна на България“, каза посланик Макаров.

Той заяви, че в Русия все още гледат на България като „държава на духа“, както я беше определил големият руски учен акад. Дмитрий Лихачов. „Като държава на духа – да. Като държава, държаща на думата си – надявам се, че всички споразумения, които има между нашите две страни ще бъдат реализирани“, подчерта посланик Макаров. Той припомни, че сред нещата, които ни свързват е общата азбука. „С България споделяме кирилицата, която вие сте ни донесли в Русия“, каза посланик Макаров и добави, че неговият син е кръстен на Свети Кирил – име, което олицетворява дружбата и сътрудничеството между нашите народи.

Той заяви, че Москва отделя сериозно внимание на своите балкански партньори. „Посланик съм вече от три години и правя всичко, за да могат нашите взаимоотношение да получат ново развитие. Знам, че и останалите руски посланици, които са акредитирани в другите балкански страни, правят същото“, каза посланик Макаров.

Дипломатът участва в конференцията „Примаковски четения“ в чест на акад. Евгений Примаков, на която се обсъждаха актуални геополитически въпроси.
„Акад. Евгений Примаков има огромна значение за историята на Русия. Той е направил много за нашата страна в един труден период за нея през 90-те години на ХХ век. Акад. Примаков беше и директор на външното разузнаване, и външен министър, и министър-председател. Неговата работа беше свързана с възраждането на руската държавност, с възраждането на съвременна Русия. Той застъпваше идеите на многовекторността и многополюсността във външната политика. Това са неща, които са необходими за стабилното развитие на нашия народ“, подчерта посланик Макаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай