Русия иска да върне НАТО в 1997 г. Как ще се отрази на България?

На България й трябва максимално бързо прекратяване на зависимостта от Русия

Русия иска да върне НАТО в 1997 г. Как ще се отрази на България? | StandartNews.com

В преговорите от последните дни излезе и информацията, че Русия настоява НАТО да се върне към старите си позиции. Това би означавало България да се откаже от сигурността си и от членството си в Европейския съюз и Алианса, заяви пред НоваНюз бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

„Дискусията по въпроса течеше в периода 1997-1999 г., когато България взе решение и постави въпроса за членството си в НАТО. Още тогава беше ясно, че сигурността ни е свързана с членство в НАТО. Желанието на Русия да бъде разпуснато НАТО няма как да се случи, това не е въпрос на преговори между нея и Алианса”, категоричен бе Шаламанов.

Според него е необходима национална програма за въоръжаване на страната, както и максимално бързо прекратяване на зависимостта от Русия. Това каза в ефира на „Офанзива” бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов. България е сравнително изоставаща в сферата на модернизацията на армията и превъоръжаването, смята Шаламанов.

„Развиването на отбранителните способности е наше конституционно задължение. Дори страни, които не са членки на НАТО, са с по-висока степен на оперативна съвместимост. Необходимо е започването на разговор по темата, за да се възползваме максимално от членството си в Алианса. Предстои среща на върха на НАТО, като България трябва да постави своите приоритети и да търси помощ от своите съюзници. Страната трябва да се готви за интеграция на новите способности, а това няма как да стане без ясна национална програма”, обясни бившият военен министър.

Той смята, че напрежението в Украйна ще продължи, но от ескалация на конфликта никой няма да има полза. „При такава конфронтация или трябва да се стигне до реален конфликт, от който никой няма интерес, или трябва да се намери начин за потушаване на напрежението. Именно такива са намеренията на НАТО”, допълни Шаламанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай