Рискове: президентска република и мажоритарна система

Така смята политилогът Огнян Минчев

Рискове: президентска република и мажоритарна система | StandartNews.com

Предложенията на премиера Бойко Борисов днес предизвикаха вълна от реакции.

Ето как коментира на страницата си във Фейсбук политологът Огнян Минчев:

На първо четене: Свикването на ново ВНС с цел приемане на нова Конституция е нож с две остриета. От една страна - настоящата Конституция прояви сериозни дефекти в някои свои разпоредби и би било добре внимателно и разумно да се коригира. За това има налични механизми и в едно Обикновено НС - с квалифицирано мнозинство. Свикването на ВНС има смисъл по-скоро единствено за да се сложи край на самия институт ВНС.

От друга страна - свикването на ВНС с амбицията за приемане на нова Конституция може да има потенциал и за някои положителни промени, но е съпътствано с големи и трудно оправдани рискове. Ако ползваме една аналогия - правосъдната реформа, която бе осъществена през последните 5-7 години, не коригира, а задълбочи дефицитите на правораздаването в България.

Има две особено опасни илюзии, които без съмнение ще залегнат като претенции към новата Конституция.

Първо - изкушението "президентска република". Ефектите на политическа нестабилност, които поражда цикличната конфронтация между политическите сили в НС непрекъснато възобновява илюзията, че ако властта бъде поета от "здравата ръка" на един силен президент, нещата ще се "оправят".

Концентрацията на власт в ръцете на една политическа фигура - макар и избрана с пряк вот от всички граждани - носи сериозна опасност за демократичната система на страни с уязвима демокрация и "анемична" правова държава като България.

Разделението на властите между президента и НС (вместо вътре в самото НС) може да се окаже трудно или дори невъзможно при настоящата концентрация на задкулисна олигархична власт и "пленена" държава в България;

Мажоритарната система - исторически първа възникнала в условията на представително управление и променена към пропорционална поради развитието на индустриалните общества - ще доведе до концентрация на избирателните ресурси в ръцете на поредица от местни феодали, свързани с олигархичната пирамида, които биха получили пряк достъп до национални политически решения.

Няма съмнение, че една подобна конституционна реформа би отговаряла на амбициите на самия Бойко Борисов "да пресече" Ларгото и да се настани на другата страна на Дондуков.

Но - повтарям - рисковете, които един нов проект за Конституция, включващ гореупоменатите промени, ще донесе, могат да се окажат трудно преодолими и за без това крехката демократична конструкция на българската държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай