Режат екзитполовете към медиите. Изкривявали вота

Радев съгласен

Режат екзитполовете към медиите. Изкривявали вота | StandartNews.com

Ще настоявам социологическите агенции да подпишат джентълменско споразумение, че няма да публикуват резултати и да ги предоставят на медиите преди края на изборния ден. Това каза кандидатът на „Изправи се! Мутри, вън!“ за зам.-председател на ЦИК Росица Матева по време на изслушването при президента на номинираните за членове на Централната избирателна комисия.

За екзитполовете Матева коментира, че винаги е била привърженик на това, че трябва да се спазва законът. „Той забранява на социологическите агенции да се публикуват предварителни резултати преди края на изборния ден. Сега ще настоявам те да подпишат джентълменско споразумение, че няма да публикуват такива резултати и няма да ги предоставят на медиите, за да може да бъде спазван законът. Те влияят безспорно на избирателната активност и на гласуването“, каза още тя.

Цветозар Томов допълни, че трябва да съществува ред и подкрепи предложението на Росица Матева. Президентът Румен Радев заяви, че съзнателно се публикуват с ясната цел да се манипулират хората.

Твърде често се случваше да бъдат изключени микрофоните по време на заседанията на ЦИК. Ще настоявам да се направи така, че протоколите да се публикуват в законовия срок, защото това досега не се случваше. Машинното гласуване ще бъде основното предизвикателство пред тази комисия. Методиката беше публикувана на страницата на Държавна агенция „Електронно управление“. Подкрепям изцяло гласуването с машини. Трябва да има сериозно популяризиране на начина на гласуване. Да бъдат разположени навсякъде машини. Имаше заделени 120 машини за разяснителна кампания, но от тях бяха използвани само 2. Ще настоявам ЦИК да изработи методика, по която да се разпределят в цялата страна. Гласуването е много бързо и лесно“, посочи още Матева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай