Ревизоро на крачка от оставка

Ако 80 души си хвърлят оставките, аз какво министерство ще управлявам, попита Димитров

Ревизоро на крачка от оставка | StandartNews.com

100 дни, след като пое Министерството на околната среда и водите, Емил Димитров – Ревизоро се оказа на крачка от това да хвърли оставката си и то в 11 ч. днес. Това съобщи самият той в интервю за Нова телевизия. Причината е, че след ареста на шефката на Басейнова дирекция в Пловдив 80 началници на ВиК в страната са му написали писма, с които заявяват, че искат да напуснат, защото се чувстват несигурни.

ВИЖ ОЩЕ: Нова спецоперация в Басейнова дирекция-Пловдив

Ако 80 души си хвърлят оставките, аз какво министерство ще управлявам, с кого ще работя, риторично попита Ревизоро и каза, че и тъй е готов с оставката си, ако това се случи. Срещата е насрочена за 11 ч. днес.

Причина за напрежението във водния сектор са недомислия в закона. "Ако ние приложим закона така, както е написан, половин България остава без вода", каза Димитров още вчера. И обясни: "Трябва да затворим всички 29 ВиК дружества в България, защото по една или друга причина те работят незаконно, и да им предявим обвинения пред прокуратурата.”.

От над 7400 сондажа за вода у нас 40% са без разрешителни, 60% пък нямат санитарно-охранителни зони, разясни днес пред Нова тв министър Димитров. Той обясни, че на три пъти държавата е удължавала регистрацията на тези сондажи. "Ако спазим закона, ще спрем водата на половин България. Не е редно, тези хора имат време да се регистрират" посочи Димитров.

 

По думите му след ареста на бившия екоминистър Нено Димов администрацията е притеснена."Шефовете на ВиК не са престъпници. Изведнъж да ги изкарваме престъпници, не е редно. Много от тях ще дойдат на среща днес и ще искат да подадат оставка. Аз трябва да ги убедя, че държава има и не трябва да го правят. Ако 80 човека в цялата страна си подадат оставките, аз с кого да работя? Със секретарката ми ли?", каза Димитров.

Емил Димитров защити изцяло арестуваната шефка на Басейнова дирекция Пловдив Цветелина Кънева като каза, ме само преди седмица именно тя е разкрила незаконното хвостохранилище, което тровеше двете реки в региона – Юговска и Чепеларска.

"Пожелавам й справедлив съдия”, каза Ревизово, тъй като днес се решава мярката за неотклонение на Кънева. Има някой, който е подвел прокуратурата. Информацията стигна до София и главния прокурор разбра. Истината вчера възтържествува и очаквам да има развитие", категоричен бе Димитров.

Водопроводът за Перник от „Белмекен” ще е готов „до 20-30 дни”, смята Димитров. И увери, че Перник ще има вода от чешмата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай