Ренесансът на  Александър Йорданов

Политикът, чиято е култувата фраза: „Днес е хубав ден за българската демокрация”, влезе на избираемо място в общата листа на ГЕРБ и СДС

Ренесансът на  Александър Йорданов | StandartNews.com

Александър Йорданов триумфално се завръща на политическата сцена, след като председателите на ГЕРБ и СДС Бойко Борисов и Румен Христов подписаха в Народното събрание споразумение за съвместно участие на изборите за Европарламент на 26 май.

Синята партия ще има двама представители в общата листа. На избираемото шесто място ще бъде бившият председател на Народното събрание Александър Йорданов, а последното ще заеме главният секретар на СДС Илия Лазаров.

"Верен съм на приоритетите на СДС и на ЕНП", каза за "Стандарт" Александър Йорданов, който бе знаково лице от началото на прехода.

Негова е култовата фраза, произнесена от трибуната на Народното събрание през 1992 г.: „Днес е хубав ден за българската демокрация”. Тогава той беше шеф на парламента, а фразата беше заради гласуването на закона за земята, който предвиждаше връщането на нивите в реални граници на бившите им собственици.

"Демокрацията спечели с малко, но завинаги", ще каже Йорданов по-рано - на 13 октомври 1991 г., когато СДС надвива БСП с минимална преднина на парламентарните избори.

От тогава изтече много вода, но 67-годишният варненец си остава сред най-колоритните фигури в родната политика. Той е сред последните мохикани от славните години на СДС, който остана до край верен на синята партия, независимо от всички скандали и отлюспвания, превърнали трибуквието от символ на прехода в малка партийка.

Йорданов има солиден опит зад гърба си, бил е председател на 36-тото Народно събрание (1992-1994), шеф на парламентарната група на СДС, лидер на Радикалдемократическата партия в България (1993-2000), заместник-председател на СДС (1991-1993).

Дар словото му е присъщо, защото освен политик и дипломат, той е литературен историк и критик, дори доцент в Института за литература при БАН.  Наскоро представи и новата си книга "Патриотични уроци", която разказва за най-важните събития и личности от новата българска история.

Сред мисиите, които Йорданов е изпълнявал с най-голям ентусиазъм, е като посланик в Скопие. В днешна Северна Македония той се бори с антибългарските настроения и подкрепя всички местни съмишленици, които виждат в курса към ЕС и НАТО единствената вярна перспектива пред бившата югорепублика. Оглавявал е и дипломатическите ни мисии в Полша, Естония, Литва и Латвия.

Почти сигурно следващото предизвикателство пред Йорданов е като евродепутат. Той беше предпочетен сред 15 номинации, които двамата партийни лидери Бойко Борисов и Румен Христов обсъдиха. Това предизвика доста учудване сред политическите наблюдатели.

Най-малко заради резките изказвания на Йорданов по отношение на настоящия премиер, който той често сравнява с Тодор Живков и нарича „селски хитрец”. Доста враждебни към ГЕРБ медии веднага припомниха лекция на видния седесар отпреди шест месеца по време на конференция в Софийския университет. Тогава  бъдещият евродепутат заявява: „Проблемът за Борисов и Русия е, че ние имаме в момента премиер-мимикрия. Някой трябва да го посъветва да спре да прегръща разни европейски лидери. Не се прави така в нашия европейски свят. Така се правеше по времето на социализма - Тодор Живков се спуща, Брежнев се спуща – целувка отляво, отдясно и след това в устата се целуваха. Сега ние дотам ли ще стигнем? ".

Явно хапливите реплики са забравени, но Йорданов веднага си показа рогата, като обяви за провокация шествията и протестите на родните превозвачи в Брюксел срещу пакета „Мобилност”.
Той със сигурност ще бъде таралеж в гащите и по всички деликатни теми, които касаят Русия, към чиито управници начело с Путин Йорданов демонстрира открита неприязън.

Според него евроатлантическа България не трябва да позволи на натовска и европейска земя да се реализират антинатовски и антиевропейски проекти. Такива били АЕЦ "Белене" и Турски поток, който по думите му са корупционни бомби, опасни за националната европейска сигурност. Затова и поиска нови бази на НАТО у нас като гаранция срещу руската агресия. Сега Йорданов приема новата си роля като напълно логична.

"Преди някой изобщо да ме издигне, аз в статии и публикации развивах с години идеята за единодействие, разбирателство и обединение на демократичните сили в България. Парадоксално е хората, които започнахме демокрацията и първи отворихме очите на целия народ, изведнъж да останем извън нормалното движение на процесите в Европа и на нашето място да се настанят антиевропейци и антидемократи", коментира съюза между СДС и ГЕРБ Йорданов. Но уточни, че е подписано едно "европейско споразумние, което в никакъв случай не е коалиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай