Райчев: Борисов бе с висок рейтинг, но ситуационен

Борисов трябва да остане, защото е гарант за това комунистите да не дойдат на власт

Райчев: Борисов бе с висок рейтинг, но ситуационен | StandartNews.com

Социологическите проучвания на различни агенции в последно време даваха високи нива на доверие към управляващите и премиера, във връзка с преодоляването на коронавирусната криза, но и.

„Социолозите не са сбъркали, но, първо, това впечатление за изключително висок рейтинг дойде от ситуацията на коронавирус. От там имаше ситуационен рейтинг и моите колеги, които изнасяха данни, през цялото време повтаряха: „Това не е рейтинг, а ситуационен рейтинг“ и той беше много висок. По-късно се върна към нормалния политически рейтинг, когато отмина паниката… Това, което виждаме сега, е ефект не толкова на ниския рейтинг на Борисов, колкото на това, че освен 25%-30%, които го подкрепят, има над 60%, които са против него и именно те заговориха", посочи пред БНР социологът Андрей Райчев.

"Само че тези хора се групират в няколко групи, две от които са много важни – има леви, червени, които смятат, че той трябва да си ходи и има десни, които доскоро се колебаеха, а сега твърдо смятат – след акцията на Христо Иванов си намериха лидер и посока – че той трябва да си ходи“, каза социологът.

Тези две групи са трудно съвместими, а има и десни, които твърдят, че Борисов трябва да остане, защото е гарант за това комунистите да не дойдат на власт, допълни Райчев.

„Христо Иванов затова говори за две фази на своята програма и това е доста разумно от негова страна. Той казва: „Фаза едно – махаме ги. Фаза две – мислим нататък за реформи“, уточни Райчев.

„Не мисля, че Борисов цели да стои министър-председател след евентуалните редовни избори през март“, допълни той и прогнозира, че стремежът би бил солидно представяне на изборите, което да позволи участие във властта, „но едва ли ще поиска мандат за себе си“. Абсолютно сигурно е, че България ще се нуждае от коалиция и след следващите избори, допълни той.

Въпросът е дали ще се създаде нов „десен език“ или десните формации ще продължат да използват езика от 90-те години и да залагат на вражда със социалистите, коментира социологът, според когото борбата е именно между ГЕРБ и десните партии.

„Затова в момента правителството полага максимални усилия да вкара темата „Комунизъм“, дори с цената на някои загуби. Дори Борисов обяви дядото на някакъв бит младеж за комунист, а той пък не се оказа комунист и стана малко неудобно. Това се прави защото те обезателно искат да сложат тази демаркационна линия и да не дадат възможност новият десен език да възникне. Защото, възникне ли новият десен език, те губят своето дясно. Ако загубят дясното, в България ще се възстанови триполюсен модел – ляво, център, дясно. Ако се възстанови такъв и дясното е голямо, колко е голям центърът? Въобще не е 30%, каквото е сега. Не е даже 20%“.

Властите са абсолютно убедени, че протестът „ще спихне“ по подобие на протестите при Орешарски. Протестиращите обаче са убедени, че напротив – протестът расте.

„Тъй като има разночетене, не се получава никаква възможност за диалог и няма да се получи“.

Според Райчев, президентът Радев е станал „символ на протестите, бидейки ляво избран“, което е „огромно политическо постижение“ и би било „изключително неумен ход от негова страна“ да замени това „за някаква дребна партия“.

Райчев е убеден, че БСП няма да умре, но изтъкна, че в момента в света набира популярност нова „зелена“ левица, която обаче „е много далече от традиционната левица тук“. Зелените в България са по-скоро десни, но това е само „на този етап“, уточни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай