Рашидов: Свободата на словото стана "слободия"

Трябва да се внимава със слободията, защото тя минава границите на свободата

Рашидов: Свободата на словото стана "слободия" | StandartNews.com

Стига вече с тази свобода на словото, прекаляваме с тази игра, тя ще ни донесе други лоши дивиденти, възмути се председателят на медийната комисия в парламента Вежди Рашидов. Свободата ни е нужна на всички, не само на медиите. Трябва да се внимава обаче със слободията, защото тя минава границите на свободата и за нея реват все едни и същи, каза той пред БНТ.

Имаме израждане на държавността - улицата започва да кадрува, и то много агресивна, а един носи отговорността. Улицата ще казва кой къде ще работи, как другите трябва да живеят. А властта само да яде шамарите. Всеки ден ни плюят като каруцари. Да, това е обществено мнение, то обаче може да се манипулира. Медиите имат собственици и те го манипулират. Аз не мога да забраня свободата. Независимостта се гарантира с правила, със закон.

Той коментира спирането на излъчването на програма "Хоризонт" за ден с думите, че генералният директор носи отговорност, това е по закон. "Медийните закони са остарели много и това трябва да се промени. Трябва да гарантираме свободата на словото и да гарантираме спокойствието на медиите", смята още Вежди Рашидов.

Той заяви, че на БНТ трябва да се финансова инжекция, за да не фалира. "Бих подкрепил да се вдигне бюджета на БНТ, има нужда. Дефицит, който е трупан години наред, не може да се оправи за пет минути. Телевизията трябва да бъде оздравена", подчерта председателят на медийната комисия в парламента Вежди Рашидов пред Георги Любенов в "Денят започва".

Може да има оптимизиране на състава, ако той е раздут. Реформата е промяна и на програмни схеми - нови програми, по-атрактивни, по-гледаеми.  БНТ трябва да излъчва един продукт, който да се консумира. Защо нещо да се излъчва, ако няма кой да го гледа, категоричен е Вежди Рашидов. Дефицит, който е трупан години наред, не може да се оправи за пет минути, допълни той.

Преди дни по време на заседанието на комисията по култура и медии в отговор на искането за допълнително финансиране Вежди Рашидов отговори: "Ако имате мъжкарлък да промените тая пуста телевизия, да си поемете реформата в нея, тя да стане силна, атрактивна, професионална телевизия".

Рашидов коментира, че разбира основанията за искания на повече средства, но преди това "един сериозен мъж трябва да седне и да направи промени в организацията на телевизията, за да има и промени във финансирането".

Допълни, че "един мъжкар трябва да излезе и да каже - от днес гледаеми, рейтингови програми. Домашните истории трябва да приключат и да станат обществени истории. Да се изчисти аромата на нафталин".

Днес Рашидов заяви, че Мая Манолова и Йорданка Фандъкова са много симпатични дами. Цветан Цветанов беше един много полезен човек, но Борисов излезе пред хората - и с каруца да е, а не с джип, пак ще спечели и трябва да го поздравим за това, коментира още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай