Рамадан Аталай предупреди за криза в енергетиката

Ще фалират електроразпределителните предприятия, включително и ЕСО, прогнозира той

Рамадан Аталай предупреди за криза в енергетиката | StandartNews.com

За никого не е приемливо в парламента да се предлагат решения, които не са в интерес на обществото, така в "Още от деня" депутатът от ДПС Рамадан Аталай коментира мораториума на цените на тока, парното и водата. Той смята, че ако не бъде отменен мораториумът кризата в цените на електроенергията ще се превърне в криза на енергетиката.

Ще фалират електроразпределителните предприятия, включително и ЕСО, прогнозира той.

По думите му реакцията на правителството във връзка с кризата с цените е закъсняла.

"Правителството трябваше да направи всичко възможно по най-бързия начин да внесе в Парламента изменение на онези закони, чрез които трябваше да се повлияе върху ценовия ръст - и на регулирания пазар, и на свободния пазар."

Рамадан Аталай е категоричен, че мораториум не трябва да има и че той е много крайно решение, но трябва да бъде решен въпросът с цените на електроенергията.

Правителството трябва да вземе решение по какъв начин хората да могат да си платят високите сметки за електроенергия, но без това да пречи на бизнеса и на енергийните предприятия. Аталай подчерта, че ако сега електроенергията би поскъпнала с 10%, при наложения мораториум, през април тя ще скочи с 20%.

"За времето на мораториума разпределителните предприятия ще влязат в задължения около 500 млн. Кой ще ги компенсира? И който и да ги компенсира, ще бъде пак през сметките на обществото", отбеляза той.

Аталай смята, че решение на проблема е могло да бъде намерено чрез разговор с КЕВР. Освен това министърът на енергетиката е в правото си да разпореди по-голям процент от АЕЦ "Козлодуй" да се включи в микса.

Предложението на ДПС за справяне с кризата в този момент е: "ако цената на електроенергията беше увеличена с 10%, можеше с 15% да се намали ДДС, откъдето хората щяха да получат намаление на цената електроенергията с 5%".

По отношение на т.нар. свръхпечалби, заяви Аталай, че трябва да се "пипнат" някои закони, включително и за онези пари, които държавата плаща за емисиите на ТЕЦ-2 и на американските централи.

Рамадан Аталай обясни още, че в създалата се ситуация хората от селата плащат парното на софиянци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай