Радев в Брюксел: България остана в периферията

ЕС трябва да търси нов подход спрямо Москва, който е отвъд санкциите, каза президентът

Радев в Брюксел: България остана в периферията | StandartNews.com

Европейският съюз, отпускайки колосални средства за възстановяване, е редно да засили контрола за начина на използване на тези средства. Това подчерта пред журналисти в Брюксел президентът Румен Радев, който участва в Европейския съвет.

„Темата с върховенството на закона ще става все по-актуална, тук Европа изостана от САЩ от прилагането на практически мерки за борба с корупцията – ако сте чели внимателно доклада на върховния представител на ЕС за Русия, там има ясен параграф – претенциите към Русия за корупцията и прането на пари. ЕС има претенции и гледа с микроскоп какво става в Русия по тази тема, а България оставаше в периферията“, коментира държавният глава, цитиран от bTV.

Той е на мнение, че ЕС трябва да търси нов подход спрямо Москва, който е отвъд санкциите. „Не става въпрос просто за отношенията с Русия. Става въпрос за нивото на нашите амбиции като съюз, нашата глобална роля – дали ще сме глобален фактор, или ще сме зрител на глобалната арена, където се състезават глобални играчи като САЩ, Китай, Русия“, заяви Радев.

По отношение на темата „Унгария и ЛГБТ“ Румен Радев беше категоричен: „Имаше твърде емоционални изказвания, но няма драма“ и няма риск от излизане на Будапеща от ЕС или изхвърлянето ѝ от общността. „Правото на самоопределение е основна ценност и тя трябва да бъде отстоявана. Никой няма право да налага своите ценности, разбирания и мироглед на други“, категоричен беше президентът.

Той посочи, че е призовал унгарския премиер Виктор Орбан да обясни причините за приемане на спорния закон: „Според тях този закон е насочен в защита на правата на детето и семейството“.

Президентът коментира и сигналите на бившите управляващи от ГЕРБ към Брюксел по отношение на служебното правителство: „Опитът да предизвикат легитимация отвън не може да компенсира загубата на легитимация вътре в България“. Той припомни и че САЩ са санкционирали „бизнесмени, близки до бившия премиер Борисов“, а ЕП е приел резолюция „излагаща напълно греховете“ на предишната власт.

Радев обвини бившите управляващи, че не са внесли плана си за възстановяване, тъй като реално не е бил готов и Брюксел е настоявал за значителни преработки. Като пример за дефицити той посочи липсата на проект за спешна помощ по въздуха, който сега е включен с 6 вертолета.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай