Радев твърд, избори веднага

Не трябва да се разпилява енергията на протестите, заяви президентът

Радев твърд, избори веднага | StandartNews.com
  • Не трябва да се разпилява енергията на протестите, заяви президентът
  • Не каза нито дума за погромите на площада снощи

Незабавна оставка на правителството и бързи избори поиска президентът Румен Радев в извънредно обръщение към нацията. Той продължава да настоява и за оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Длъжни сме да бъдем мъдри и единни, за да не допуснем интригите на задкулисието и външни сили да внасят разединение в редиците на народа ни, каза Радев. По думите му хилядите хора по площадите в страната са доказателство, че протестът е общонационален и обединява граждани от всички възрасти.

Присъствието на младото поколение на протеста ни изпълва с гордост, каза Радев. И призова да не се разпилява енергията на протестите. Но не каза и една дума за погромите на площада снощи.

Мобилизацията на българите е израз на националния консенсус антимафия. Той показва решимостта повече да не се търпи корупцията, заяви президентът. И допълни: "Това, което става днес по улиците е достояние на всички български граждани. Те отстояват днес своето бъдеще. Мобилизацията, която виждаме е резултат именно на това тяхно усилие.".

Мафията се храни от страха и апатията. Днес нашата борба за справедлиност и свобода е общата ни кауза. Оскърбителните внушения, че хилядите българи по площадите са платени и манипулирани, че са тинята на обществото издават арогантността и безсилието на задкулисието, заяви още Румен Радев. Той смята, че никога народът ни не е бил по-единен в искането си за законност.

Рестартирането на политическия процес минава през оставка на правителството и главния прокурор и през честни избори, каза Радев. И заключи: Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай