Радев раздава задачи все едно остава кабинета му

Скастри парламента, че не могат хората му да работят

Радев раздава задачи все едно остава кабинета му | StandartNews.com

Според мнозина здравни експерти сме на прага на следваща COVID вълна и трябва да има ясни мерки и действия на правителството. Вече видяхме какво е да се управлява неадекватно, с хаос и некомпетентно, без критерии и без план в лицето на предишната власт, заяви президентът Румен Радев в началото на работна среща с мчинистри по повод разрастването на случаите с К-19.

Той поздрави Стойчо Кацаров, че имал задълбочен анализ, но и за първи път подробен план с ясни критерии и показатели.

В същото време го скастри за разрешението, което даде за създаването на болницата край Казичене.

„Очаквам пълна мобилизация на МЗ, посветена изцяло на организацията за посрещане на евентуална вълна и елиминиране на всякакви други дейности - анали, разчети, евентуално разрешение за бъдещи частни мегаболници", каза президентът. 

„България е на 3-то място в ЕС по смъртност и на 8-о място в света, което е много тревожно“, подчерта Радев.

„Целта ни не е да затворим държавата, а какво може да се направи така че да остане държавата да функционира в голяма степен”, добави той.

Амбицията на Радев за коронакризата поставя въпроса как така се  е развихрил, при положение, че би трябвало да сдава поста другата седмица. 

Радев настоя за актуализация на бюджета и попита какво щяло да последва, ако това не стане.

Обясни още, че парламентът трябвало да даде възможност на министрите да работят, а не да бъдат постоянно в НС и да отговарят на въпроси. По думите му правителството работи в много сложна обстановка.

„Тази криза се застъпва и с много други. Имаме криза и с пожарите. На врата чукат и евентуална мигрантска и политическа криза”, каза още президентът.

Радев индиректно обясни на Слави Трифонов, че не е редно да се отправят упреци към хората, които сме изпратили да помагат в битката с пожарите в Северна Македония „Това е дълг към нашите братя, но се борят и стихията да не идва у нас. Моля да се внимава с оценките“, подчерта Радев. 

От своя страна служебния премиер Стефан Янев обясни, че картината с пожарите не е радостна и трябва да сме бдителни.

По повод Северна Македония, Янев заяви, че съзнателно са изпратили екипи.

„Ако някой има съмнения да пита хората в Благоевград какъв дим имаше и какъв въздух са дишали“, заяви още Янев и допълни, че ще може да се намерят резерви, за да се вземе решение, с което да се подпомогнат засегнатите от пожарите хора. Той препоръчва на Стойчо Кацаров да бъдат гъвкави в мерките, бизнеса да е отворен и освен маски, да се носят и ръкавици.

На свой ред социалният министър Гълъб Донев обяви, че помощта от 540 лв. на семейството на загиналите горски е определено според закона. Затова МС обсъжда възможността да се отпусне целева помощ, за да може семействата им да бъдат компенсирани чисто финансово, защото емоционалната това е невъзможно.

По мнението на повечето експерти, страната ни се намира на прага на трета вълна, броят на заразените расте, все още се намираме в зелената зона“, обяви здравният министър Стойчо Кацаров, който трябваше да си прекъсне отпуската си, за да присъства на срещата. По думите му изработеният план за борба с коронавируса е достатъчно добър, в него е описано всичко. Той подчерта, че имало необходимата обезпеченост за лекарства, открити са процедури за допълни количества лекарства.

„Страната ни в голямата си част е готова са посрещне нова вълна от коронавирус. Това, което ние не можем да променим е забавянето на ваксинацията, което според мен се дължи на катастрофалния старт на ваксинацията“, заяви Кацаров и допълни, че по данни от днес 70% от лекарите са с поставени ваксини. Според Кацаров трябва спешно да се актуализира бюджета, защото всички средства за заплащане на медиците на първа линия са изчерпани и няма да имат никакви резерви да плащат нарастващите нужди за ковид пандемията. В това число влиза и акстуализация на бюджета на НЗОК, а в приетия план от здравното министерство е предвидено допълнително заплщане на лекарите от извънболничната помощ.

„Ние може да подготвим здравната система, да осигурим необходимите ресурси, но основната отговорност остава за всеки един от нас", завърши Кацаров и призова плана, който е изготвен от МЗ да бъде приет от парламента и той да бъде общ. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай