Радев: Прокуратурата взе страната на статуквото

МВР е превзето от режима, който ни доведе да най-бедната страна в Европа, обяви президентът

Радев: Прокуратурата взе страната на статуквото | StandartNews.com

Санкциите по закона "Магнитски" на български граждани са ясна диагноза за режима, който отгледа тази корупция. Това коментира президентът Румен Радев, който изгледа учението "Ответен удар 21" на полигона край хасковското село Корен.

"Редно ли е зад океана да ни кажат, че тук се вършат престъпления, а прокуратурата да не ги вижда. Прокуратурата взе страната на статуквото", допълни държавният глава.

Според него прокуратурата удря определени олигарси, но брани други. Васил Божков беше ударен, след като е спрял да си плаща "такса спокойствие", каза още Румен Радев. Той обясни, че е призовал партиите да се чистят от хора, за които имат съмнение, че са корумпирани.

„Ако институциите бяха по-независими и си вършеха работата, както трябва, ние нямаше да стигнем дотук. Ако от медиите бяха задавали важни въпроси, например: „Защо предишният министър-председател пуши пури с хазартни босове, на които се опрощават огромни дългове?“, „Защо играе карти и ходи на лов с мастити олигарси, които печелят огромни обществени поръчки?“... Това не е знак срещу страната, това е знак за страната ни и българското общество“, коментира още Радев.

Попитан за рокадите в МВР и службите, Радев отговори: "МВР е превзето от режима, който ни доведе да най-бедната страна в Европа. Трябва да има категорична промяна".

В учението на полигона Корен участваха близо 800 военнослужещи от сухопътните войски на България, 210 единици бойна техника, 50 души от Гърция и лекопехотен взвод от Румъния.

Финансовото осигуряване на Въоръжените сили трябва да се изразходва по възможно най-добрия начин – ефикасно, ефективно, прозрачно. Армията изостана години наред в своето финансиране. Проблемите, които трябва да се решават са много и затова е важно всеки лев да се изразходва прозрачно и да води към отбранителни способности, каза още държавният глава.

Той поздрави военнослужещите, участващи в учението, за демонстрираните способности, координация, взаимодействие и висока подготовка. „Това учение показа мотивация, планиране на изключително високо ниво и най-вече провеждане с много стройна организация по комуникация, координация и управление в сложна среда“, посочи още Румен Радев.

Държавният глава поздрави и ръководството на Министерството на отбраната, Щаба на отбраната, Командването на Сухопътни войски и командването на 2-ра механизирана бригада за проведеното тактическо учение и го определи като много успешно предвид сложния смесен състав. „Български, гръцки и румънски военнослужещи действаха в реално време при интензивен огън и маньовър. Това говори, че Българската армия може да действа ефективно в сложна тактическа обстановка и в международна среда“, подчерта президентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай