Радев проговори за Методиев. Две версии за уволнението

Корнелия Нинова цанила политолога за водач на червена листа от гражданската квота на БСП

Радев проговори за Методиев. Две версии за уволнението | StandartNews.com

Студен коментар за уволнението на началника на кабинета си Калоян Методиев направи президентът Румен Радев. В отговор на журналистически въпрос защо го е освободил, Радев заяви: „Искам да благодаря на г-н Методиев за работата му за институцията. Мисля, че с моето решение му давам свободата да разкрие своя потенциал другаде, стига да получи доверието, което аз му гласувах“. А за намирането на негов заместник „няма проблем“, стана ясно от думите на държавния глава.

Припомняме, че вчера Методиев обяви във фейсбук, че напуска президентската институция поради „разминаване в оценките, методите и целите на политиката (не в конюнктурен смисъл)”. „Благодаря на част от екипа, с който работихме. Продължаваме напред!“, многозначително завърши поста си Методиев. Малко по-късно от администрацията на „Дондуков” 2 разпространиха официално съобщение, че не Методиев напуска, а че Радев го е освободил.

Методиев влезе в президентската администрация като човек на стария началник кабинет на Радев – Иво Христов, който стана евродепутат. Методиев бе член на Стратегическия съвет на президента като за кратко дори го оглави. Именно това е първата версия за уволнението му. Методиев не могъл да преживее, че Радев в крайна сметка реши да сложи за постоянен шеф на съвета бившия шеф на БСП-София по времето на Виденов – Александър Маринов. На „Дондуков” 2 разказват, че хората около Радев непрекъснато го настройвали срещу Методиев, защото е кадър на десните. Започва и развива политическата си кариера в младежките структури на СДС, а след това и в самата синя партия. Радетел е на близостта с градската десница.

Втората версия е плонжът на Методиев към Корнелия Нинова. Младият доктор на политическите науки, чието хоби е да се гмурка, ловко скочи в червените води и застана редом до Корнелия Нинова на банкета, който соцлидерката спретна за верните си хора на Боровец през уикенда. Първите коментари бяха, че Радев стои зад нея, легитимирайки я чрез шефа на кабинета си. На „Позитано” обаче споделят, че Методиев е знаел за предстоящото си уволнение и е използвал купона, за да се заяви при Нинова. Двамата отдавна обсъждали кандидатурата на Методиев за водач на червена листа от гражданската квота. Радев обаче бил против, защото така отново името му щяло да се свърже с БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай