Радев прати Бюджет 2019 в Конституционния съд

Според него противоконституционни са текстове, свързани с концесията на Летище София и правото на пенсионирани служители да работят в държавни институции...

Радев прати Бюджет 2019 в Конституционния съд | StandartNews.com

Президентът Румен Радев сезира днес Конституционния съд за разпоредби от Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г., които според него са в разрез с конституционните принципи на социалната и правовата държава.

Според него противоконституционни са текстове, свързани с концесията на Летище София и правото на пенсионирани служители да работят в държавни институции.

За да не забави действието на бюджетния закон от началото на 2019 г., президентът обнародва Закона за държавния бюджет на Република България въпреки несъгласието с някои положения в него, се казва в съобщението на прессекретариата на държавния глава.

Текстовете, които президентът Румен Радев намира за противоконституционни, са два. Единият е свързан с концесията на Летище "София", парите от която трябва да бъдат насочени към БДЖ, а не към Сребърния фонд, както е по правило. "Ограничаването на приходоизточниците на Фонда поставя под съмнение дългосрочното изпълнение на неговото предназначение - да гарантира стабилността на пенсионната система. Така законодателят се отклонява недопустимо от принципа на социалната държава и застрашава упражняването на едно конституционно гарантираното право на гражданите", категоричен е Радев.

В искането до Конституционния съд се оспорва забраната пенсионери да работят като държавни служители. Приетата уредба създава неравно третиране, категоричен е държавният глава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай