Радев от Брюксел: Не ни натискайте за Македония

Темата за разширяването отпадна, партньорите ни разбраха какъв е проблемът, посочи президентът

Радев от Брюксел: Не ни натискайте за Македония | StandartNews.com

България отстоява своите позиции относно присъединяването на Северна Македония към ЕС.

Това заяви президентът Румен Радев в Брюксел. „Повечето от нашите партньори разбират същността на проблема. Той надхвърля представата за исторически спор между две съседни държави. Това е проблем, който дълбоко засяга фундамента на самия ЕС и ценностите и принципите, които изповядваме – човешките права и липсата на дискриминация”, каза той.

„Досега на всички Съвети, от май досега, аз съм говорил с всички европейски лидери и лидери на европейски институции по тази тема. Искам да им благодаря, защото за втори път тази година темата за разширяването отпада от дневния ред. Нашите партньори най-сетне разбраха къде е истинският проблем”, посочи Радев.

По думите му България ще продължи да отстоява не само историята и културата, но и спазването на правата на македонските българи.

„Те трябва да получат ясни гаранции. Процесът не се води от срокове, а от резултати. Срокове не даваме, очакваме резултат. Всякакви опити да бъде оказван натиск върху България са контрапродуктивни. Те водят до забавяне на процеса”, коментира президентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай