Радев: Конкурсът за самолетите е опорочен

Президентът Румен Радев коментира намерението на кабинета да започне преговори за закупуване на бойни самолети тип F-16, което се очаква да стартира тази седмица...

Радев: Конкурсът за самолетите е опорочен | StandartNews.com

Президентът Румен Радев коментира намерението на кабинета да започне преговори за закупуване на бойни самолети тип F-16, което се очаква да стартира тази седмица. Той определи това като удар по България.

„Конкурсът бе опорочен. Настоявах да се спази процедурата и финансовата рамка, което е гаранция за оптимален избор, независимо от типа самолет. Правителството направи точно обратното - обяви победител в разрез със собствените и на Народното събрание правила. Дори се ангажира да надплати огромна сума. За мен това е троен удар по България. Помните, че имаше популистки изказвания, че не купуваме изтребители, за да имаме пари за пенсии. Пари за пенсии така и няма, а сега ще похарчим много повече и то за по-малко самолети“, каза Радев.

„Това е удар по доверието на европейските партньори, които правителството използва като статисти в конкурса. Това е удар и по имиджа на нашите американски партньори, които в очите на българите печелят този конкурс с политически лобизъм, а не по правилата. Как тогава да искаме да печелим уважението на Европа и на света при положение, че ние не уважаваме собствените си закони и правила“, запита държавният глава.

По-рано в интервю за бТВ министърът на отбраната Красимир Каракачанов подчерта, че решението не е за придобиване на F-16, а започване на преговори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай