Радев готов със служебния кабинет.Ето го премиерът

Ясни са и ключови министри в екипа

Радев готов със служебния кабинет.Ето го премиерът | StandartNews.com

Президентът Румен Радев вече е готов със служебния кабинет. Ясни са премиерът и ключови министри в екипа.

Ген. Стефан Янев - Артилеристът - ТрудДясната ръка на Радев на „Дондуков” 2 бригаден генерал Стефан Янев ще е служебен премиер.Той бе служебен вицепремиер в правителството на проф. Огнян Герджиков, назначено също от Радев. Янев бе и министър на отбраната. Завършил е Военната академия в София и колежа към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ. Между 1996 и 1998 г. е старши експерт в Управление „Международно сътрудничество“ на Министерство на отбраната. Работил е като офицер за анализ към Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на ПЗМ в Белгия (1998 – 2000). От 2000 до 2001 г. е старши помощник-началник в Управление „Стратегическо планиране“ на Генералния щаб на българската армия. Между 2001 и 2002 г. е държавен експерт в дирекция „Евроатлантическа интеграция“ на Министерство на отбраната. След това до 2004 г. е началник на отдел в дирекция „Евроатлантическа интеграция“ на Министерство на отбраната. В периода 2005 – 2007 г. е началник на департамент „Tрансформации“ в Центъра на НАTО за борба c тероризма в Анкара. От 2007 и 2010 г. е директор на дирекция „Отбранителна политика“ към Министерството на отбраната. Владее английски, немски и руски език. Женен, с две деца.

Бойко РашковВторият президентски съветник, който бе спряган за премиер – Бойко Рашков, остава само вътрешен министър, издават източници от „Дондуков” 2. На бившия шеф на националното следствие, който сега съветва Радев по правните въпроси, президентът разчитал за ревизията на кабинета „Борисов”. Със сигурност Рашков най-добре знае как да отвори всички чекмеджета на досегашната власт, за да провери документите в тях.

Рашков бе депутат от левицата, зам.-министър на правосъдието в правителството на тройната коалиция, а от 2013-а до 2018 г. – председател на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства. Университетски преподавател по право. Като народен представител в 39-о Народно събрание Рашков е член на правната комисия и заместник-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. В периода януари 2008 г. до месец май 2009 г. той бе заместник-министър на правосъдието. Миналата година президентът Радев го назначи за член на правния си съвет.

4 години след ареста на Николай Цонев - Българска национална телевизияИзненада е номинацията за служебен силов вицепремиер. За поста Радев е поканил Николай Цонев. Той ще наблюдава службите. Цонев е бивш министър на отбраната през периода 2008-2009. На 1 април 2010 година Цонев бе зрелищно арестуван и обвинен в предлагане на подкуп на следовател, като по време на ареста заместник-градският прокурор Роман Василев го нарече Цонев „абсолютен престъпник“.  На 28 октомври 2012 година е оправдан от Софийския градски съд по това обвинение. Цонев осъди България в Страсбург. По време на делото държавата призна, че е нарушила правата му. Цонев е съден и оправдан по общо четири дела и през август 2015 г. той осъди прокуратурата на втора инстанция да му плати обезщетение в размер на 15 000 лева.

Деница Златева: И да има нотка на обида заради евролистата, ще я преодолеем  - По света и у нас - БНТ НовиниРумен Радев е поканил в служебния си кабинет и още един член на правителството на проф. Огнян Герджиков – социалистката Деница Златева. В предишния служебен кабинет тя бе вицепремиер, отговарящ за подготовката на българското европредседателство. Златева се справи толкова добре, че Бойко Борисов поиска да остане в екипа му, но това доведе до разрив в отношенията на Златева с Корнелия Нинова. Днес Деница Златева е част от вътрешната опозиция в БСП и социалисти подозират, че Нинова ще е против участието й в служебния кабинет.

Спешните енергийни мерки на Асен ВасилевЗа икономически министър вече се завъртя и името на Асен Василев, който бе служебен министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г. Василев участва в екипа, изготвил предложенията на президента Румен Радев за проекти, които да бъдат финансирани от Плана за възстановяване на България.

Василев е роден в Хасково. Завършил е Харвардският университет, специализира бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School. Съосновател и директор е на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност.

От 1999 до 2004 г. работи като консултант в „Monitor Group“ в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в телекомуникационната индустрия, енергетиката, минното дело, застраховането и в редица големи производители на потребителски стоки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай