Радев даде важна роля на БСП (ОБНОВЕНА)

С вашия опит и мъдрост трябва да търсите пресечни точки на приоритетите, каза президентът

Радев даде важна роля на БСП (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Важна роля на БСП даде президентът Румен Радев по време на днешните консултации за съставянето на кабинет.

ВИЖ ОЩЕ: Нинова с 5 условия за подкрепа на кабинет на ИТН

Следващото правителство не може да е плод на безпринципни коалиции, каза Радев и подчерта, че точно тук вижда ролята на БСП.

"Тук виждам вашата роля, опит и мъдрост да търсите онези пресечни точки на приоритетите, ясни цели и отговорност чрез активен диалог в 45-ото Народно събрание. То е гарантът, който е трябва да произведе новия кабинет“, каза Радев.

http://epicenter.bg/images/news/42021/pics/1618824938.jpg

Консултациите с вас са важни най-малко по две причини - хилядите български граждани, които ви подкрепиха на тези избори свързват с вас надеждата си за по-социална, солидарна и справедлива България. И второ, не по-малко по важност - вашият дългогодишен опит и традиции в парламентаризма в момента са изключително важни за намиране на баланс между изключително амбициозният дневен ред на 45-ото НС предвид многобройните внесени вече проекти. И очертаването на времевия хоризонт за съставяне на правителство със солидна парламентарна подкрепа, обърна се Радев към Нинова.

Президентът подчерта, че иска да знае каква е готовността на БСП да направи кабинет при достигане на хипотезата за трети мандат.

Предизвикателствата пред страната ни са значими и те изискват съставяне по възможно най-бързия начин на отговорно оперативно управление в лицето на един нов кабинет. Този кабинет не може да бъде плод и на безпринципни коалиции, защото те само могат да задълбочат кризата, категоричен бе държавният глава.

Направи впечатление ласкавото отношение, с което Румен Радев посрещна представителите на БСП, водени лично от партийния лидер Корнелия Нинова. Заедно с нея бяха зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин, Христо Проданов, Атанас Зафиров и Ирена Анастасова. В консултациите участваше и вицепрезидентът Илияна Йотова.

https://static.bnr.bg/gallery/cr/1346963aa15f599adf5f906e2c129063.jpg

„Искам да се чуе вашето мнение и нагласи. Нека е ясно при тази динамична и много сложна обстановка – аз не изключвам, на база на консултациите, които водя към момента, хипотезата и за трети мандат. Ще задам този въпрос, както на вас, така и на следващите парламентарни групи. При достигане на тази хипотеза за трети мандат, каква е вашата готовност, намерения за съставяне на кабинет и диалога с другите парламентарни? Без диалог, без координация и консултации това е изключително трудна задача“, каза още Румен Радев.

Ние имаме последователна политика и ясни конкретни решения по всички въпроси. Сега е необходимо да се състави стабилно правителство. Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Този модел на управление трябва да бъде прекратен. Бихме подкрепили правителството на втората партия, каза Нинова и отново изброи условията, които в събота БСП определи на пленум, за да даде подкрепата си за правителство на "Има такъв народ". Сред тях са спешни мерки преодоляване на икономическата и здравната криза, обективна и задълбочена ревизия на управлението на Борисов, изготвяне и приемане на плана за възстановяване, нови изборни правила.

По тези четири приоритета ние сме абсолютно готови, защото работим по тях в последните четири години, каза Нинова. Тя даде пример с внесените от БСП законопроекти и с участието на представители на социалистите в новосъздадената комисия за проверка на работата на правителствата в последните 10 г.

Видеонаблюдение, машинно гласуване и активна регистрация, ще са приоритетите на БСП за промени в Изборния кодекс, каза Нинова.

Ако решите и когато третият мандат дойде при нас, тогава ще съберем нашите колективни органи и ще решим какво да кажем, каза Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай