Първо заседание: Старт за новите 240 депутати

Новоизбраното 46-о народно събрание ще проведе днес първото си заседание от 9.00 часа

Първо заседание: Старт за новите 240 депутати | StandartNews.com

Новоизбраното 46-о народно събрание ще проведе днес първото си заседание от 9.00 часа в сградата на парламента на пл. "Народно събрание" №2. Това съобщават от пресцентъра на парламента.

Съгласно Конституцията (чл. 76), първото заседание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 46-то народно събрание, това отново е Мика Зайкова.

Народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." След това  ще подпишат клетвени листове.

В пленарната зала ще прозвучат химните на Република България и Европейския съюз.

Изявления ще направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател, който ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председатели на Народното събрание. Парламентарната група на "БСП за България" обяви, че издига Кристиан Вигенин за председател на Народното събрание.

На 15 юли, Централната избирателна комисия обяви окончателните изборни резултати и разпределението на мандатите.  Партия "Има такъв народ" ще има 65 депутати, а ГЕРБ-СДС - 63. Парламентарната група на "БСП за България" ще бъде от 36-ма народни представители, на "Демократична България" - от 34-ма, на ДПС - от 29, на "Изправи се! Мутри вън!" - от 13.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай