Първи хипотези за наследник на Нинова. Три имена

Социалистката се опитва да изиграе собствената си партия

Първи хипотези за наследник на Нинова. Три имена | StandartNews.com

Кой ще наследи Корнелия Нинова на поста лидер на БСП? Хипотезите се завъртяха минути, след като първата социалистка заяви, че подава оставка заради катастрофалните резултати на партията й на парламентарните избори в неделя.

Капон с шокиращо разкритие за Нинова. Каква сделка е сключила?

Първото име, което обходи "Позитано", бе Крум Зарков. Младият социалист се представя достойно в Народното събрание и печели симпатиите на социалистите в страната. От седмица той е и най-коментираният партиец, след като лично президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова го похвалиха в Русе.

ВИЖ ОЩЕ: Кирил Петков почна преговори за кабинет. Звъни на Слави

Дни преди вота за 47-ия парламент Радев и Илияна Йотова дадоха категоричната си подкрепа за водача на червената листа в дунавския град. „Зaщoтo e yмeн, интeлигeнтeн, бopбeн, имa ĸayзa. Toй e лицeтo нa бъдeщитe бългapcĸи пoлитици. Πoжeлaвaм мy ycпex!, зaяви Paдeв пpeд Pyce Meдиa. А Йотова допълни: "Kpyм Зapĸoв e нeвepoятeн чoвeĸ, нa ĸoгoтo винaги мoжeш дa ce oпpeш и дa paзчитaш. Глacyвaйтe зa Kpyм, зaщoтo тoвa e eдин oт нaй-пoдгoтвeнитe бългapcĸи пapлaмeнтapиcти! Mлaд чoвeĸ, c чyдecнo oбpaзoвaниe. Бългapия имa нyждa oт нeгo!".

ВИЖ ОЩЕ: Извънредно! Нинова подаде оставка

Веднага обаче в червената централа се завъртя и името на Кристиян Вигенин. Мнозина смятат, че ако Нинова наистина се оттегли, тя ще направи всичко възможно да сложи на първото място Вигенин, който минава за силно неин човек. Вигенин пое отговорността за загубата на изборите и първи още вчера подаде оставка като шеф на предизборния щаб на БСП.

ВИЖ ОЩЕ: Нинова нежелана в БСП, но първа при Петков за министри

Голяма част от членовете на Националния съвет на БСП обаче залагат на лидера на столичните социалисти Калоян Паргов. Те изтъкват, че Паргов е изключително опитен политик, ползващ се с огромно доверие в цялата партия, който може да обедини различните лагери в БСП. Работата му като лидер на БСП-София и шеф на групата социалисти в СОС показва, че той е диалогичен, може да гради мостове и със сигурност ще разшири влиянието на БСП, коментират на "Позитано" 20.

Като цяло обаче социалистите не вярват в искреността на Нинова. Те припомнят, че тя вече веднъж хвърли оставка - през 2019 г., и безцеремонно я оттегли на партиен конгрес. Сега на "Позитано" 20 смятат, че тя ще използва както апарата на партията, така и преговорите за кабинет, за да запази мястото си.

Първата битка е пленумът в събота. По устав при подадена оставка, конгрес на БСП посочва един от зам.-председателите, който поема партията до провеждане на процедурата за пряк избор на лидер. Нинова обяви, че конгресът ще е през януари, което е нарушение на Устава. Партийният закон повелява най-висшият орган да се събира веднъж годишно, а за 2020 г. това не се е случило. Много вероятно е Нинова да се опита да накара Националния съвет да й гласува доверие до финализиране на преговорите за кабинет. В тях социалистката разчита за издейства максимално много постове във властта за приближените й социалисти, за да не я пипнат, когато дойде конгресът. Самата тя, както Мария Капон разкри във Фейсбук, вече водела преговори да става шеф на парламента.

Партийните битки тепърва предстоят и ще са кървави. На "Позитано" 20 предвиждат скандал след скандал.  

<< Всичко около Политическата обстановка в България >>

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай