Първанов сигурен, че "Турски поток" ще мине през България

Оочевидно сме редуцирали енергийните си претенции до минимум, смята бившият държавен глава...

Първанов сигурен, че "Турски поток" ще мине през България | StandartNews.com

90% съм сигурен, че проектът "Турски поток" ще мине през България - това заяви в студиото на Сутрешния блок на БНТ президентът Георги Първанов. Според него, това ще се случи, защото Русия има стратегически интерес от реализирането на проекта, но е явно и друго - че очевидно сме редуцирали енергийните си претенции до минимум. Първанов добави, че на страната ни е нужна нова енергийна стратегия и сподели опасенията си по отношение на газовия хъб "Балкан".

За проекта "Турски поток" Първанов посочи, че със сигурност има и много бизнес и то стратегически ориентиран бизнес, и икономика. Но тук става дума за геостратегия, става дума за политика от най-високо равнище.

„Няколко неща ме впечатлиха по време на дискусията в парламента - първо, че ние реагираме вече много емоционално, да не кажа възторжено на информации, които се появяват във в. "Комерсант" или съобщения на ТАСС, значи липсва политическия диалог. Едно време ние знаехме какво ще се случи и подписвахме договори, сега обаче чакаме съобщенията на информационните агенции. 90% съм сигурен, че тази тръба на "Турски поток" ще мине през България, защото това е стратегически интерес на Русия - да стигне до Сърбия този газ, да стигне и до Унгария, които са партньори и приятели на Путин“, обясни бившият държавен глава.

На второ място, посочи Първанов, се радваме на едни обеми, които са твърде скромни, които горе-долу заместват онова, което бихме загубили, когато трасето няма да минава през Украйна. Той припомни как същите тези партии и политици се съпротивляваха на онези обеми, които бяха договорени по т. нар. голям шлем - ставаше дума за 63 млрд. куб. метра, сега обемът е 15 не повече от 16 млрд. куб. метра. Очевидно е, че сме редуцирали своите претенции, но все пак е по-добре така да стане, отколкото нищо, обясни Георги Първанов.

„Видно е, че и САЩ също реагират. Направи ми впечатление на американския посланик, който беше казал нещо, че те ще ни бранят от руския интерес, от руските енергийни проекти. Питам - как. Ако те ще построят нова атомна централа - добре, ако те ще докарат реално големи количества газ, аз съм ЗА. Само, че те не правят това. Засега искат да ни спрат проектите, така както в Брюксел го правят - чу се през седмицата за "Белене" една реплика на комисар. Хайде стига вече с това поведение на Брюксел, призова Георги Първанов.

Той допълни, че в крайна сметка ние трябва да проявим характер, трябва да проявим воля и аз имам чувството, че това не се случи при актуалното обсъждане на Енергийната стратегия. И попита - някой дали е прочел Енергийната стратегия, която допълваха и коригираха. Съмнявам се, защото тази стратегия затвори "Белене", уточни той.

Георги Първанов заяви още, че твърде много се говори за т. нар. хъб "Балкан" - една идея, която е твърде симпатична за да се случи. „Моят голям въпрос е и продължава да бъде - Откъде ще получим газ, за да направим реален хъб, да бъдем търговски разпределител, да доминираме, да диктуваме правилата. Нека да знаем, че Русия няма да даде газ, който ние да продаваме. Това в по-голяма степен се отнася за Турция. Онези, които не искаха руска зависимост, сега получават не само руска, но и турска зависимост.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай