Проверяват договори заради санкциите

Асен Василев даде подробности за допълнителния списък с фирми по закона "Магнитски"

Проверяват договори заради санкциите | StandartNews.com

Всички предприятия с над 50% държавно участие, както и всички структури, да огледат съществуващите договори и взаимовръзки. Това са указанията от министерствата след закона „Магнитски”. Това обяви финансовият министър Асен Василев.

„Това, което сме направили като решение на МС, е по-тясно от дефиницията на свързани лица в ДОПК, по тясно и от дефиницията за свързани лица в КОНПИ. Причината да е толкова тясно е наистина да се ограничи кръгът и ефектът върху държавните дружества. В Закона за обществените поръчки ясно се казва, че ако една поръчка би нанесла икономическа щета или застрашава икономическата сигурност на страната, това лице може да бъде изключено по допустимост. Смятаме, че решението на МС е в границите на закона”, заяви Асен Василев.

Министерството на финансите публикува в сряда списък на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединените американски щати.

Разширеният списък включва "всички физически и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка на OFAC“, посочват от финансовото министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай