Прокурорите сезират Брюксел за намеса в съдебната власт

АПБ: Предложените промени застрашават върховенството на закона

Прокурорите сезират Брюксел за намеса в съдебната власт | StandartNews.com

Асоциация на прокурорите в България сезира европейските институции и посланици за недопустим опит за намеса в независимостта на съдебната власт у нас, съобщиха от АПБ.Според АПБ, предложените промени "застрашават върховенството на закона и разделението на властите в страната", не са подложени на никакво обществено обсъждане (каквито са препоръките на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия), и "по същество представляват недопустим опит за политическа намеса в независимата по Конституция съдебна власт".

АПБ посочва, че внесените от "27 народни представители от парламентарната група на "Демократична България" предложения за поправки в Конституцията касаят промяна на елементите на формата на държавно управление, което означава, че са от компетентността на Велико народно събрание (Решение №3 от 2003 г. по конституционно дело 22/2002 г. на Конституционния съд на Република България), а не на обикновено, каквото е 45-ото.

Текстовете, отнасящи се до прокуратурата в предложените промени, предвиждат, че "главният прокурор се назначава и освобождава от президента на републиката по предложение на Народното събрание…" и са идентични с тези в Конституцията от 1971 г. (известна като "Живкова конституция"). Приемането им би превърнало държавното обвинение в политически фактор, изцяло зависим от парламентарното мнозинство, предупреждават от АПБ и напомнят, че именно независимостта се смята за достижение на приетата преди 30 години Конституция на Република България, издържана в духа на най-добрите европейски демократични традиции.

Ето какво е написано в предложението на "Демократична България": „Чл. 130б. (1) Главният прокурор се назначава и освобождава от президента на републиката по предложение на Народното събрание, прието с мнозинство от три пети от всички народни представители въз основа на предложение на министъра на правосъдието или на една пета от народните представители."

Асоциацията на прокурорите в България изразява тревогата си и от други предложени законопроекти. "От председателя на парламентарната група на "Демократична България" и група народни представители на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт и проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс“, с които се цели закриването на специализираните съд и прокуратура – структури, които се занимават с най-тежките дела в държавата, а работата им е оценена като добър модел за борба с организираната престъпност и корупцията. Премахването им би затруднило работата по разследвания от компетентност на Европейската прокуратура, тъй като именно Специализирания наказателен съд е компетентен да разглежда делата от тази категория. Още повече – дейността на специализираните съд и прокуратура вече в продължение на над 10 години е оценявана положително в доклади по Механизма за сътрудничество и проверка, на групата „Държави срещу корупцията“ (GRECO).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай