Прокси ли е ПП на президента? Говори Александър Маринов

През втория мандат той няма да действа като ледоразбивач, а като съзидател

Прокси ли е ПП на президента? Говори Александър Маринов | StandartNews.com

Проф. Александър Маринов: Ще видим Радев като „човека съзидател“. ПП не е прокси на президента

Един от близките хора на Румен Радев даде любопитно интервю, в което определи, че през първия мандат президентът е действал като ледоразбивач, а през втория ще е съзидател.

Радев пое по необходимост функцията на ледоразбивач на статуквото. Това заяви в студиото на  „Неделя 150“ проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към президента Според него занапред има всички изгледи вместо президентът да е принуден да воюва с изпълнителната и законодателната власт, по-скоро да бъдат съмишленици и съюзници около ключови ценности.

Президентът Радев приключи мандата си със същото ниво на обществено доверие, с което го започна.По време на втория си мандат Радев ще се изяви в по-силна светлина като „човека съзидател“, но не уточни какво точно има предвид..

Според Маринов причината за отлива на гласове спрямо гласувалите преди пет години е, защото тогава е имало съвършено друга политическа ситуация и важен дразнител в лицето на Бойко Борисов.

 Маринов отрече, че ПП е президентска партия. Това е нескопосан опит да се обясни защопрезидентът и ПП имат такава обществена подкрепа.

Продължаваме промяната не е прокси на президента, добави той.

За преговорите той заяви, че това е нестандартен начин на водене на преговори, но според мен избраха верен път, защото доверието в политиците и партиите достига точката на замръзване. За момента съществени различия няма, има различия по конкретни подробности, но се подхожда доста прагматично - различията се оставят зад скоби.

Маринов не вижда проблем в отношенията на президента с БСП.

По въпроса с влизането на „Възраждане“ в парламента Маринов поясни, че те трябва да са благодарни на президента Радев, защото с решението си за зеления сертификат им е дал тласък, давайки си сметка, че ще загуби проценти, защото алтернативата е била пълен локдаун.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай