Професор: Мерките на кабинета носят успокоение

При едни избори сега ГЕРБ, БСП, ДПС са сигурните участници в парламента

Професор: Мерките на кабинета носят успокоение | StandartNews.com

"Подобен социално-икономически пакет от мерки носи известно успокоение и лека мисъл за зимата, която предстои. Тези мерки ще успокоят част от обществото. Всяко правителство има инструменти за потушаване на недоволството. Един от сигурните инструменти са пакетите от социално-икономически мерки", заяви в интервю за БНР проф. Тодор Галунов, политолог и преподавател във ВТУ.

Според него, ако исканията на протестиращите тръгнат да се изпълняват, всичко ще се забави. „За реформа в гласуването трябва време… При противоречивите искания ще надделее тезата, че е твърде възможно изборите да се проведат в нормално време – през март“, каза специалистът.

Проф. Галунов определи формата на протеста като „интересен“. „При едни избори сега ГЕРБ, БСП, ДПС са сигурните участници в парламента. Четвъртата сила вероятно ще е „Да, България“. Пета сила – „Обединени патриоти“ или партията на Слави Трифонов. В момента се намесват разнопосочни елементи в политическия живот, но сякаш везните се накланят в посока сегашният екип да продължи да управлява“, обясни политологът.

„В момента ГЕРБ проявява някаква независимост... Позицията на ДПС е доста интересна. От една страна трябва да играе ролята на специфична опозиционна формация, а от друга страна в много отношения подкрепя управлението. Към момента управляващото мнозинство стои стабилно“, категоричен бе Галунов.

Той заяви, че много внимателно трябва да се борави с понятието „смяна на системата“: „Под смяна на системата голяма част от протестиращите разбират смяна на конструкцията на партиите в управлението. По някаква причина го изказаха като смяна на системата, което е предпоставка за конституционен дебат“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай