Проф. Константинов с прогноза кои партии с колко депутати ще влязат

Няма да имаме президент на първия тур, прогнозира математикът

Проф. Константинов с прогноза кои партии с колко депутати ще влязат | StandartNews.com

Трудности ще има на вота. Относно изборната активност, през юли нямаше починали след гласуване, не виждам причина да се откажат хората от вота. Надявам се да гласуват много хора.

Това заяви пред БТВ проф. Михаил Константинов, бивш председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване".

"Трябваше да се проверят 1300 машини чрез разписките им. Защо не се публикуваха резултатите от контролните 10% проверени машини", попита експертът.

"Сега се опасяваме от ниска избирателна активност, какво щеше да стане ако бяхме изкарали 3 седмици поред хората да гласуват", коментира проф. Константинов решението изборите да са 2 в 1.

"Нека му кажа на този господин (Кирил Петков) – в момента новите партии имат около 100 депутати. Ако работят повече, може и да имат шанс за парламентарно мнозинство", съобщи бившият председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване".

Според експерта няма да има 50% активност и така няма да видим победа на първи тур на президентските избори. Математикът сметна, че трябва да гласуват поне 3 милиона 350 хиляди души, за да се решат президентските избори още на първи тур. Той обаче счита, че гласоподавателите ще бъдат под тази цифра, затова със сигурност ще има балотаж на изборите за държавен глава.

Той посочи, че сега по-интересният момент е как се очертава разположението на силите в бъдещия парламент.

Има нови и стари партии. Старите партии стартираха със 125-130 през април, на следващите избори малко паднаха, а сега те ще имат 140 депутати. Надявам се първата политически сила да спечели 70 депутати.

А ПП на Петков може би ще има поне 20 депутати. Те ще вземат гласове повече от дясното, отколкото от лявото.

ДПС винаги е било играч на политическата сцена, очаквам сега да има около 30 депутати.

ВМРО и Възраждане са другите партии, които имат шанс да влязат в следващото НС, очерта картината математикът.

Константинов коментира, че претенциите за почтеност звучат фарсово. А с червени линии и политическа надменност нищо няма да стане, защото хората ще ги изметат.Трябва да има някаква коалиция, за да управляваш трябва да имаш 121 депутата зад гърба си. Затова политиците трябва да си седнат на задниците, и да правят неща, които да са в полза на хората, а не на за своите интереси, категоричен бе той.

Проф. Михаил Константинов каза, че според него "Изправи се БГ! Ние идваме" са под бариерата, а шанс да я прескочат имат ВМРО и "Възраждане".

Ще има трудности при гласуването с машини и то на избори 2 в 1. Да припомня, че през юли месец избирателите намалиха с 600 000. Сега гласуването ще бъде по-трудно и е добре вече да започне обучителния процес. Очаквам по-нисък вот от този през юли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай