Проф. Христова: Никой не иска БСП, има ниша вляво

Коалициите ще се решат в последния момент, смята Антоанета Христова

Проф. Христова: Никой не иска БСП, има ниша вляво | StandartNews.com

БСП не е желан партньор. Вляво има свободна ниша – за прогресивни социалисти. Анализът направи каза политическият психолог проф. Антоанета Христова в "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3.

БСП илюзорно събира подкрепа, но всъщност те руинират подкрепата за ГЕРБ и реално губят подкрепа. Партията не е желаният партньор. Тя е социално-неприемлива към момента, категорична бе проф. Христова. Тя смята, че бъдещите коалиции ще се решат в зависимост от последната права. Мнението й е, че мислещите хора търсят кой дава решения на техните проблеми в криза. Търсят послания за единение, за икономическа подкрепа. В момента трудно и Румен Радев и Корнелия Нинова могат да загърбят стереотипа си да бъдат просто "против". Те  нямат практика да могат да подкрепят, каза проф. Христова.

За групата на отцепниците от БСП тя смята, че процедурата по избор на лидер на партията е била унизителна за много хора. Те може би ще се опитат да направят партия. БСП е отворила огромна ниша в лявото пространство, защото не показва ефективност в чисто социалните политики. Може би ще се намери място за нова модерна прогресивна левица, гласи още анализът на Антоанета Христова.

По отношение на протестите тя смята, че човек е в задънена улица, когато е планирал нещо, но то не се е получило. "Липсата на лидери, липсата на идея доведе протеста до задънена улица. Протестът е успешен, когато има смисъл, ясни послания и искания. Човек изпада в ситуация да се самообяснява, когато начинанието му се е провалило.", каза политологът.

Демократична България са достигнали тавана си, според нея. Трябва правилна самооценка. Демократична България не показват ясно самоопределение и последователност. Христо Иванов може да е десен или ляв, според това дали ГЕРБ или БСП ще са в по-силни позиции. "След изборите може би ще се наложи да прави коалиция и иска да попадне във формула, която да е успешна.", каза още проф. Христова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай