Продължават 60:40 и след извънредното положение

291 000 души са безработни – по регистрация в бюрата по труда

Продължават 60:40 и след извънредното положение | StandartNews.com

Много вероятно е схемата 60:40 да продължи да действа след периода март-май. Цената на тази криза трябва да бъде платена от всички. Това заяви в интервю за Нова телевизия социалният министър Деница Сачева.

По думите ѝ така ще постъпят и средства в държавния бюджет. "Мярката да бъде преразгледана за след извънредното положение", подчерта тя.

Помощта също трябва да се плати – държавата трябва да вземе отнякъде, т.е. от данъци и осигуровки, продължи Сачева, според която "трябва първо да се даде, после да се вземе". Тя попита защо няма толкова солидарност в данъчната и осигурителната система, като поиска за това да бъде отворен дебат след острата фаза на кризата.

Социалният министър каза, че 291 000 души са безработни – по регистрация в бюрата по труда. А около 12 000 не получават никакви обезщетения за безработица, по думите ѝ. Ако някой не се е осигурявал никъде, може да ползва еднократна помощ 375 лв., напомни Сачева. Министърът на социалната политика каза и, че схемата с грантове между 3000 и 10 000 лева за микропредприятия ще помага на икономиката. Става въпрос за регистрирани юридически лица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай