Приеха отново стария праг на преференциите

Връщат се 7% праг на преференциите за парламентарните и местни избори и 5% за евровота

Приеха отново стария праг на преференциите | StandartNews.com

На първо четене парламентът прие промени в Изборния кодекс, внесени от ПГ на ГЕРБ, с които върна стария праг на преференциите. „За“ промените гласуваха 138 народни представители, 1 гласува „въздържал се“ и нито един „против“.

ГЕРБ предлагат връщане на 7-процентовия праг на преференциите за парламентарните и местни избори и 5-процентовия за евроизборите, както беше досега. Връщането беше обещано от ГЕРБ след Изпълнителна комисия, свикана от лидера на партията Бойко Борисов. Решението дойде, след като вече бяха приети изменения в изборното законодателство на 14 февруари 2019 г., според които избраният преференциално кандидат за евроизборите трябваше да получи действителни гласове не по-малко от националната избирателна квота, а на парламентарните - не по-малко от регионалната квота. Същото се отнасяше и за местните избори, когато избраният кандидат трябваше да получи не по-малко от общинската избирателна квота.

Депутатите отхвърлиха промените, внесени от ДПС с 25 гласа „за“, 26 „против“ и 89 „въздържали се“. Те предлагаха оставане на сега действащото положение с преференциите, а именно да се признава националната, регионалната и общинската квота за съответните видове избори. От ДПС предлагаха още текстът за задължителното гласуване да бъде заличен, както и да бъде премахната опцията „Не подкрепям никого“. Предложенията им включваха още да бъдат въведени отменените правила за образуване на избирателни секции извън страната, действали през 2014 и 2015 г.

От Движението предлагаха в случаите, в които кампанията се води на друг език, да се осигурява превод на български език и в помещенията на всяка секционна избирателна комисия да се поставят по две камери за онлайн наблюдение. В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта на ДПС бяха заложили текстове, според които за евроизборите през 2019 г. ЦИК трябва да въвежда поетапно машинно гласуване в определени от нея секции, но не по-малко от половината от общия им брой.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай