При избори сега: ГЕРБ-22,3%, БСП-20,1%, ОП-7,6%, ДПС-6,2%

ГЕРБ, БСП, ДПС и ОП са четирите партии, които биха излъчили представители от България в Европарламента...

При избори сега: ГЕРБ-22,3%, БСП-20,1%, ОП-7,6%, ДПС-6,2% | StandartNews.com

Ако изборите за Народно събрание бяха днес, за ГЕРБ биха гласували  22,3 на сто, за БСП - 20,1 процента, за ОП - 7,6 на сто, за ДПС - 6,2 на сто, а за "други" -  6,0 процента. Към момента останалите партии не прескачат четирипроцентовата бариера, според данните от проучване на "Барометър България", направено между 12-14 януари сред 812 души на възраст над 18 години по метода на телефонното интервю.

ГЕРБ, БСП, ДПС и ОП са четирите партии, които биха излъчили представители от България в Европарламента. Попитани коя партия биха подкрепили на предстоящите през  май избори за български представители в Европейския парламент, 20,3 на сто посочват ГЕРБ; БСП - 18,5 процента; ДПС - 6,6 на сто; ОП - 6,2 процента.

Социолозите изчисляват, че това би довело до 6 места за ГЕРБ в следващия ЕП, 5 за БСП, за ДПС - 3 или 4, а за Обединени патриоти - между 2 и 4. При патриотите е от особено значение кой ще е начело на листата с кандидати, коментират те, като уточняват, че към момента не е ясно и дали трите партии от патриотичната коалиция ще се явят съвместно на евроизборите.

При  ГЕРБ и БСП се наблюдава подкрепа за листите им от традиционните им избиратели, които биха ги подкрепили и на национални избори.  С уговорката за спецификата на електората на ДПС, и при тази формация може да се говори за силна партийна подкрепа към листата с кандидати за европарламента, отбелязват социолозите.

 

 

Позицията на Красимир Каракачанов за събитията във Войводиново е одобрявана от 73 на сто от анкетираните, става ясно от същото проучване.

Процентът одобряващи значително надхвърля традиционния електорат на Обединени патриоти, от чиято квота е Каракачанов, коментират социолозите. Според тях това е  резултат както  на естественото възмущение срещу случилото се във Войводиново,  а и защото голяма част от респондентите виждат в мнението и действията на вицепремиера  справедлив отзвук на събитията  и адекватна и навременна реакция от страна на политик и институция, в качеството му на военен министър, по повод извършено престъпление спрямо негов подчинен.

Макар и инцидентът да е  битов, именно битовата престъпност е тази, с която се сблъскват  повечето хора, затова и приемат въпроса емоционално и лично, смятат от "Барометър България". Те отбелязват и факта, че обществото става все по-чувствително спрямо ненаказуемостта и преекспонирането на темата за защита на правата, обвързани с определена етническа или социална група, без да има реципрочност на отговорностите, включително и отговорност пред закона.

На противоположно мнение са 12,1 на сто от анкетираните, за които позицията на военния министър е крайна и застрашаваща етническия мир, 14,9 на сто се въздържат от мнение по въпроса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай