Президентът похвали Суверенния Малтийски орден

На посещение у нас е Великият магистър на Суверенния Малтийски орден фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето

Президентът похвали Суверенния Малтийски орден | StandartNews.com

Ние високо ценим присъствието на Суверенния Малтийски орден в България и високохуманната му дейност в помощ на всички пострадали, на всички нуждаещи се от подкрепа, каза президентът Румен Радев в съвместните изявления с Великия магистър на Суверенния Малтийски орден фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето, който е на двудневно държавно посещение у нас по покана на държавния глава.

Президентът и Великият магистър разговаряха "на четири очи" на "Дондуков" 2, след което се състояха пленарните разговори на официалните делегации.

Румен Радев каза, че за него е чест да приеме Великия магистър на Суверенния военен хоспиталиерен орден на Свети Йоан от Йерусалим, Родос и Малта - един от най-древните християнски ордени, в една от най-старите християнски държави. Президентът определи визитата като важна стъпка в развитието на двустранните отношения.

С Принца и Велик магистър на Малтийския орден обсъдихме редица въпроси от взаимен интерес. Наше общо усилие е да продължаваме диалога на най-високо ниво и ползотворното ни сътрудничество, което дава резултат в много области. Малтийският орден присъства днес като материална и духовна подкрепа в много болници, училища, в институции за социално слаби и хора с увреждания, и ние високо ценим тази подкрепа, посочи президентът Радев. Вие не сте днес само сред приятели, вие сте сред съмишленици и партньори в общите ни усилия да градим един по-добър свят, който да противодейства на войните и конфликтите, водещи до страдания на много хора. Свят в подкрепа на слабите, на уязвимите, и заедно да продължим да отстояваме християнските ценности, каза държавният глава.

Президентът отбеляза, че утре, заедно с Великия магистър и неговата делегация, ще бъде открит първият за страната високотехнологичен уред "Нирвана" за рехабилитация на деца, страдащи от детска церебрална парализа, осигурен с подкрепата на посолството на Малтийския орден. Ще бъдат доставени и ехограф за софийска болница, както и линейка за болницата в Дупница, каза президентът и изрази благодарност за даренията.

Посещението е второ на Велик магистър на Суверенния Малтийски орден в България. С президента говорихме за страната ви, за постиженията и за нейните нужди, посочи фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето. Двамата са обсъдили регионалната ситуация и ролята на България като фактор на стабилност и мир. Разговаряли са също за активната подкрепа вече 25 години чрез посолството на Малтийския орден в полза на най-слабите слоеве от населението. Великият магистър е уверил президента Радев в намерението да се засилва сътрудничество между Малтийския орден и България. Като конкретно свидетелство за ангажираност в България Великият магистър открои даренията, които утре ще бъдат направени в негово присъствие - линейка, ехограф и невросензорният стимулатор "Нирвана" за рехабилитационния център за деца с церебрална парализа "Св. София".

С президента Радев Великият магистър на Суверенния Малтийски орден е разговарял също за миграцията - тема от голяма важност поради географското положение на България, което я прави една от входните врати на Европа. Малтийският орден се ангажира сериозно да помага на много страни, изправени пред предизвикателствата, поставени от миграцията. Работим с държавите на произход, откъдето мигрантите тръгват, с онези, които са на пътя им, и с проекти за помощи и интеграция в страните, които ги приемат, каза фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето, който добави, че са многобройни областите, в които може да се засили двустранното сътрудничество с България.

Преди изявленията, в присъствието на президента и на Великия магистър, беше валидирана илюстрована пощенска карта по повод 25 години от установяването на дипломатически отношения между България и Малтийския орден, които се отбелязват тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай