Президентът пак недоволен от офертата за F-16

Румен Радев призова ентусиазмът да се замени с прагматизъм

Президентът пак недоволен от офертата за F-16 | StandartNews.com

Президентът Румен Радев отново изрази съмнения, че сделката, която ще бъде сключена за доставката на осем изтребителя F-16 блок 70 е толкова добра, колкото управляващите я представят.

На въпрос на репортери за дадения днес от правителството мандат за подписване на договорите за покупка самолетите, Радев заяви, че правителството е длъжно да осигури оперативните способности и техническата поддръжка на самолета, така както те бяха разработени в Министерството на отбраната, приети от Министерския съвет и утвърдени от парламента.

Към момента има чувствително разминаване с тези параметри, въпреки че цената е свалена, но само на 700 млн. без ДДС над първоначалния проект, коментира държавният глава.

Разбирам ентусиазма, че нещо ще стане, но няма място за ентусиазъм. Очаквам да има много прагматичен подход към този проект, заяви Радев. Според него тоталната доминация на политическите мотиви над оперативните способности и условията за техническа поддръжка на самолета, които се отлагат във времето и ще се оскъпяват значително, може да обезсмислят проекта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай