Президентът иска гаранции за парите за армията

Всеки проект трябва да води до полза не само на българските въоръжени сили, но и на цялото общество

Президентът иска гаранции за парите за армията | StandartNews.com

Очаквам правителството да гарантира, че няма да има орязване на бойните възможности според заявеното от нас, заяви президентът Румен Радев, след като наблюдава на полигона "Ново село" заключителния етап от учението "Ответен удар".

По думите му, всеки проект трябва да води до полза не само на българските въоръжени сили, но и на цялото общество. Това означава силно индустриално сътрудничество, опериране в областта на високите технологии, смята той.

Президентът заяви, че е важен цялостният хомогенен пакет, който се състои от самолета, неговото оборудване, въоръжение, наземното оборудване и обучението на личния състав. Според него, Министерството на отбраната е разработило един пакет, гарантиращ надеждни способности и оползотворяване на бойните възможности на самолета. Всяко орязване на този пакет води до нереализирането на бойните възможности.

Президентът даде висока оценка на учението "Ответен удар 2019" и поздрави участниците в него. В една съвместна операция в коалиционен формат най-важна е добрата комуникация, координация и взаимодействие, общи тактики и процедури, каза Радев. Той подчерта, че демонстрациите днес са били с изключително висока динамика, голяма точност и много добра координация.

Президентът изказа съболезнования на близките на загиналия канадски военнослужещ при учение в страната. Той посочи, че военната професия е високорискова, изисква изключително голямо внимание, оборудване, подготовка и мотивация.

На журналистически въпрос за партийните субсидии, той заяви, че дебатът е между партиите в парламента.

Застрояването на плажната ивица продължава да бъде голям проблем, смята Радев. Той каза, че екипът му работи по всички обстоятелства, свързани със Закона за устройството на черноморското крайбрежие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай