През юни казват колко смъкват от сметките за парно

Абсолютна манипулация е да се твърди, че няма да се върне нищо, каза Теменужка Петкова

През юни казват колко смъкват от сметките за парно | StandartNews.com

По повод очакваното поевтиняване със задна дата на природния газ и парното енергийният министър Теменужка Петкова съобщи пред Нова телевизия, че най-късно до първите дни на юни ще стане ясно колко пари ще бъдат приспадани от сметките на абонатите на газоразпределителните дружества и топлофикациите.

На въпрос защо сметките за парното за март са били толкова големи, тя припомни, че те са били изчислявани по старата цена на природния газ, която е бил в сила до края на по-миналия месец.

"Абсолютна манипулация е да се твърди, че няма да се върне нищо. Приет е специален закон за възстановяването на средствата. Това е най-голямата гаранция за реализацията му", добави тя.

По думите ѝ изключително важно е да се съхрани човешкият живот, топлинните счетоводители са в готовност да посетят адресите. "Но е необходимо време, където уредите изискват физическо посещение, а където уредите позволяват дистанционно - то те ще ги засекат", добави министърът на енергетиката.

"Максимално бързо ще се възстановят сумите на потребителите. Хората ще ги получат с изравнителните си сметки", заяви Петкова.

8% не са си платили сметките за ток, но електрозахранването не им е спряно, обяви още Теменужка Петкова и добави, че няма засега законова възможност при евентуално спиране на тока да се заплаща от държава таксата за повторно му включване.

"Благодаря на българите, които си плащат тока навреме, защото така елиминираме риска от натрупването на няколко сметки", добави Петкова.

Относно исканията на едно от ерепетата за скок със 70% на цената нощната тарифа за тока за битовите абонати, министърът припомни, че решението е в правомощията на КЕВР.

Коментирайки казуса за физическото отчитане на уредите за дялово разпределение и водомерите за топла вода, където няма дистанционни системи, министърът обясни, че това ще зависи от развитието на пандемията с корона вируса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай