Престрелки в парламента за зеления сертификат

Лидерът на Възраждане пита кога ще бъде премахнат, тъй като това било принудителна ваксинация

Престрелки в парламента за зеления сертификат | StandartNews.com

Лидерът на „Възраждане" Костадин Костадинов отправи остри думи от парламентарната трибуна за ваксинацията. Според него, в момента имало принудителна, а не задължителна ваксинация. Той настоя за пълна отмяна на зеления сертификат. 

И отправи предупреждение: "Зеленият сертификат не дава възможност за избор. Ако нямаш зелен сертификат, не ходиш на работа. Апропо, това се опитвате да направите и тук в парламента. Ще видим как ще ни спрете, когато решим да идваме на работа. Хората имат нужда от спокойствие, ако това спокойствие не им бъде дадено от вас, смятам, че другата седмица ще има моменти на сериозно безпокойствие. Готви се голям протест другата сряда". От редиците на управляващите се надигнаха недоволни гласове, на което Костадинов отвърна: „Не се притеснявайте. За вас ще има бял автобус.“ Така напомни за протестите срещу кабинета „Орешарски“ от 2013 г."

Другата седмица ще има протест, който може да протече единствено по един начин – законно", направи забележка председателят на парламента Никола Минчев.

Последното нещо, от което се страхува правителството, са протестите, отвърна от парламентарната трибуна Кирил Петков.

"Аз съм бил на всички протести. Не ме е страх от протести, това е начинът гражданите да си кажат мнението", допълни премиерът по повод свикания протест на 12 януари на площада до парламента. Но предупреди, че хората там могат да се заразят едни други.

Петков гарантира, че няма никакво намерение да въвежда задължителна ваксинация, но се похвали, че през последните 3 дни са се ваксинирали 92 хил. души - 34 хил. вчера, а 32 хил. предишния ден.

"Няма да има задължителна ваксинация, но ваксинацията в момента е основополагащият начин да преодолеем епидемията", каза премиерът.

Той съобщи, че само двама от починалите вчера 72 български граждани са били ваксинирани. А от общо 944 жертви на заразата за последните две седмици живота си са загубили 71 души, които са били имунизирани. "Ако не броим фалшивите сертификати, за което нямаме пълни данни", уточни Кирил Петков. И подчерта, че хората трябва да се ваксинират, ако не искаме да имаме повече жертви. "Аз не искам да съм министър-председателят, който да отброява бройки на тези хора", отсече Петков.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай