Премиерът: В армията ни има риск за живота

стефан Янев с обширен коментар по най-важните теми

Премиерът: В армията ни има риск за живота | StandartNews.com

"Служебното правителство завари един хаос в много сегменти от изпълнителната власт. Опитваме се по най-добрия начин да оправим това. Но за съжаление възможностите и времето са ни малко, но се надяваме този процес да продължи и в близките години.". Това каза служебният премиер пред "Дарик"..

"За два месеца не можем да променим управлението", допълни той.

По думите му има съпротива срещу действията на служебното правителство. "Наясно сме, че тези трудности са резултат от едно системно мислене и правене на политика по един определен начин в един определен период от време- това, което наричаме преход. Разбира се, има хора, които са доволни, има хора, които са недоволни. Според мен, повечето български граждани са недоволни, защото на тази политика от последните години ѝ липсва лице.

"Когато всички институции работят за хората, това е техният смисъл. Вторият аспект на тази комуникацията е по отношение на нашите граждани. Искаме да имаме обратна връзка. Да виждаме и чуваме техния глас. Дръжавата трябва да осигурява сигурност, справедливост и възможност на гражданите да благоденстват. Държавата е държава тогава, когато се стреми да осигурява тези три неща", обясни Стефан Янев. 

В действията на БНБ Янев вижда отражение на мотивацията на изпълнителна власт да се вземат мерки. "Както решението на МС, така и решението на БНБ, завършва с призив към законодателната власт, тези въпроси да бъдат решени, когато има парламент, да бъдат решени включително на законодателно ниво", обясни Янев. 

На този етап няма риск нито за юридическите лица, нито за банковата система, смята той. Според него обаче, репутацията на страната ни е накърнена заради санкциите. 

"Едно общество не може да съществува нормално в ситуацията на една пандемична корупционна среда", посочи Янев.

Нямам статистика и не я водя", обяви служебният премиер във връзка с кадровите промени в редица институции. "Определящото е професионализмът и отчетността на всички в държавната работа. Работата е в интерес на обществото. Вторият принцип е дали тези хора професионално осъществяват действията си в обществен интерес. Това са критериите. В това отношение са направени вече редица кадрови промени. Ако новоназначените хора не отговарят на тези критерии, ние сме ги назначили, ние ще ги освободим", обясни служебният премиер.  

"Ние не сме променили 8000 човека администрация, не знам колко са. Не водя статистика. Количеството не е важно, важно е качеството", допълни той.

Относно посещението у нас на европейския прокурор Лаура Кьовеши Янев каза: "Както санкциите, така и посещението на Кьовеши е един сигнал от нашите съюзници. Те ни дават сигнал, че знаят, но не могат да ни свършат работата, коментира служебният премиер във връзка с посещението на главният прокурор на Европа у нас. За нас основната задача като общество е да подредим нашата къщичка, ако е необходимо със законодателни промени.".

"Всички български граждани трябва да имат достъп до качествено здравеопазване. И аз подкрепям здравния министър в неговите действия в тази посока", заяви Янев. 

Относно трагедията с падналия при учение изтребител на ВВС, служебният премиер заяви:  "Трябва да се каже ясно на обществото, че тази трагедия е в резултата на неглижирането на българската армия в продължение на години, каза служебният премиер във връзка с инцидента, при който по време на учение загина български пилот. Момчетата и момичетата работят с остаряла техника с риск за здравето и живота си. И това се знае отдавна. Тренировъчните часове са под необходимия санитарен минимум. Нещата не са добри и те не са нови, заяви Янев.

Янев коментира и отношенията ни със Северна Македония. Търсенето на диалог е най-важното", каза той. По думите му, властите в съседната ни страна все по-добре започват да разбират исканията на България. Досега обаче българските желания не били достатъчно комуникирани. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай