Премиерът към БСП: Ще изпълним всички ваши мерки

"Помним 2008-2009 г., когато над София се виеше от Кремиковци дим с всички цветове на дъгата“, каза Борисов

Премиерът към БСП: Ще изпълним всички ваши мерки | StandartNews.com

Поемам ангажимента да изпълним всички разписани мерки от времето на БСП за чистотата на въздуха, колкото и да ни струва това.

 

Това каза министър-председателят Бойко Борисов във връзка с декларацията на БСП за мръсния въздух, предаде репортер на Агенция „Фокус“. 

По думите му това ще бъде изпълнено, колкото и да струва. 

„По темата за декларацията. Помним 2008-2009 г., когато бях кмет. Над София се виеше от Кремиковци дим с всички цветове на дъгата. Ако тогава е мерен въздухът, не знам какъв е щял да бъде. Не искам да говоря за жълтия дим на завода в Стара Загора“, каза Борисов. 

"Хората излизат с маски по улицата заради мръсния въздух, но все повече от тях осъзнават, че ги носят заради непоносимостта към управляващите", каза преди това народният представител от ПГ на „БСП за България“ Манол Генов в декларация от името на група. „Ще свалят маските срещу задушаване едва когато ви свалят от власт“, каза Генов. 

„Правителството се паникьоса от угрозата за поредни солени санкции от страна на ЕК. Затова се хвърли в имитация на мерки, с които уж да изпълни решението на съда от април 2017 г. понеже свършеното клони към нищо, няма кака да се открие нарастване на опасността от налагане на санкции. Тече четвърта година, откакто е заведено делото срещу страната ни. Неговият мотив е повече от категоричен“, каза още Манол Генов. По думите му напредъкът е нищожен и няма как да се скрие. Той обърна внимание, че бюрократичното високомерие и ангажираните институции са спестили истината за непростимото забавяне на мерките за справяне с проблема с мръсния въздух с поне 2 години. 

Народният представител от БСП заяви, че да се говори за политически консенсус и да се хвърлят нови отговорност върху кметовете на общини граничи с откровен цинизъм. 

Манол Генов коментира, че за решаване на проблема с мръсния въздух са предвидени 115 млн. лв. „Същите пари бяха натоварени с надеждата да обезпечат намаляване на запрашаването от битовото отопление и други източници. Бяха обследвани 25 общини, бяха написани общински програми и мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух. В крайна сметка този икономичен проблем ще се реши частично, защото на тези средства ще се възрадват само 7 общини“, каза още Генов. Според него скоро за общините няма да има, защото усвояването на тези средства е с краен срок до 2023 г. 

„Ако в последните дни е модерен призивът как столичани трябва да пътуват със зелен билет с обществени транспорт, как те трябва да бъдат предупреждавани, да оставят своите автомобили, да пътуват с обществения транспорт, то стотици хиляди семейства именно тези 18 общини, които не бяха допуснати до финансиране, бяха пратени за зелен хайвер. Общо взето до края на 2023 г. Работещите българи в чужбина стават все повече от работещите в България и това е безпощадната статистика. Здравеопазването ни освен жертва на криворазбрана и страхлива за реформи политика, е жертва на екологична безотговорност“, каза Манол Генов

 

Очаквайте подробности

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай