Преговорите за кабинет! Каримански с важна стъпка преди еврото

ИТН предлага семейно подоходно облагане

Преговорите за кабинет! Каримански с важна стъпка преди еврото | StandartNews.com

Важна стъпка преди въвеждането на еврото предложи топ финансистът на Има Такъв Народ по време на днешните преговори за съставяне на правителство. В последния ден на разговорите партиите търсят допълни точки в сектор „Финанси”. Както и в останалите дискусии, експертизата в предложенията дойде от ИТН.

Има Такъв Народ държи в коалиционното споразумение да се запише, че партията настоява 1 г. преди приемане на еврото в България да има разяснителна кампания. Тя трябва да е съобразена с възрастовите особености на хората, а не да е една за всички, категоричен бе Каримански, който в последното Народно събрание оглавяваше Комисията по бюджет и финанси.

ИТН иска още в коалиционното споразумение да се запише, че курсът, по който ще стане приемането на еврото, ще е в съотношението, при което в момента левът е фиксиран за него. Целта е да не се допуска възможност да се обсъждат изобщо други нива, подчерта финансистът.

Партията настоява през бюджета да не се разпределят повече от 40% от БВП - както е записано и в Закона за публичните финанси. А също така - излишъците в бюджетите да се разпределят не с решения на правителството, каквато практика бе наложена от кабинетите на Бойко Борисов, а с решение на Народното събрание.

Партията на Слави Трифонов предлага семейно подоходно облагане, което включва и помощи спрямо броя деца. ИТН иска необлагаем минимум на доходите, който да е процент от средната заплата.

Обвързване на максималния осигурителен със средната работна заплата, а не да се определя административно, гласи друго предложение на ИТН. В Европа това обичайно е 1-2 пъти над размера на средната заплата.

Експертите на партията на Слави предлагат прагът на задължителна регистрация по ДДС да се повишава на стъпки до достигането на максималния размер, предвиден в директива на Брюксел от 165 хил. лв.

ИНТ също подкрепя идеята ставката на ДДС за някои основни храни да се намали, но за кои точно стоки трябва отделен разговор. В момента в малката потребителска кошница има 140 продукта. Според партията това ще доведе и до изсветляване на бизнеса и ще компенсира намалените приходи от ДДС в този сектор.

Отпадне на данък "уикенд" и на налога върху лихвите по депозитите, иска още ИТН. А разлика от БСП, които ускат увеличение на дефицита, финансовите експерти на Трифонов са категорични, че бюджетът трябва постепенно да се балансира и затова партията предлага бюджетният дефицит за 2022 г. да е максимум 3-3.5%, а в рамките на мандата на следващото правителство да се сведе до 1.5%.

Деляна Иванова от ИТН обяви и че е важно да се подобри работата на НАП като не само се подобрява събираемостта на данъците, но и да се ускори срокът на проверките и да се уеднакви практиката на проверяване.

 

Политически новини

Всички новини от България и Света

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай