Преговорите с Русия – крачка напред /ОБЗОР/

Българо-руските преговори минаха в откровен и конструктивен диалог, каза гостът

Преговорите с Русия – крачка напред /ОБЗОР/ | StandartNews.com
Борисов: Национални предатели са тези, които искат да заровим 6 млрд. лева за транзитната мрежа Медведев: Изтребители ще дойдат, важно е да имате газ и АЕЦ

Крачна напред в търговско-икономическите си отношения отбелязаха България и Русия след срещата на четири очи между премиерите Бойко Борисов и Дмитрий Медведев и преговорите между делегациите на двете страни.

Българо-руските преговори минаха в откровен и конструктивен диалог. Надяваме че по този начин сме си начертали планове за бъдещото, каза Медведев след разговора си с Борисов в Министерски съвет днес.

„Росатом“ ще участва в конкурса за проекта АЕЦ „Белене“,

Руският гигант „Росатом“ ще участва в конкурса за проекта АЕЦ „Белене“, но ако не го спечели ще съдейства максимално, за да се построи централата.

Програма за съвместни действия в сферата на туризма за периода 2019-2021 г парафираха министърът на икономическото развитие на Русия Максим Орешкин и българският министър на туризма Николина Ангелкова. Планът предвижда увеличаване на руските туристи у нас. За да се случи това, ще бъде реализиран пуснат ферибота Бургас – Новоросийск. Конкретните мерки за привличането на повече гости от Русия ще бъдат набелязани на икономически форум днес.

Две споразумения за разрешаване на проблемите в пенсионното осигуряване на гражданите на двете страни подписаха социалните министри на Русия Максим Топилин и на България Бисер Петков. План за консултации между външните министерства на България и Русия разписаха и заместник-министрите на двете държави Юрий Щерк и Александър Грушко.

Борисов: Национални предатели са тези, които искат да заровим 6 млрд. лева за транзитната мрежа

Борисов пред Медведев: Имаме ОК от ЕС за хъба

България не иска нови количества газ, а просто да запази това, което има, за да не се налага да реже за скрап цялата си газопреносна мрежа, каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с Дмитрий Медведев. Борисов ясно подчерта, че България не избира между ЕС и НАТО или Русия, а защитава своите интереси. „Има сили, които се възползват от присъствието на Медведев, да задават въпроса - „НАТО или Русия“. Аз искам Черно море да е зона на приятелство, на туризъм, на фериботи. То е прекрасно море, но е тясно за военни действия. Затова приканвам НАТО и Русия да седнат на преговори и да вземат решение“, призова Борисов. И след това още няколко пъти каза, че е готов да посредничи в отношенията НАТО - Русия.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов: Не избираме между НАТО и Русия, а си браним интереса

Борисов разясни и защо страната ни държи "Турски поток" да докара руски газ у нас, както и да се реализира хъб "Балкан". „Относно газовата сфера понесохме големи щети. Нека ясно да кажа за тези, които критикуват газоразпределителния хъб „Балкан“: България не иска нови количества газ. Но когато количеството газ към Турция спре, нашите тръби ще се изпразнят. И какво ще правим тогава? Така че България иска поне да запази това, което има“, заяви Борисов. Той посочи, че „Южен поток“ е бил голям проект за 60 млрд. кубика, а сега чакаме от втория ръкав на "Турски поток" само 15 млрд. кубика.

„И да се говори за зависимост при 15 млрд. е абсурдно. Това е интересът на България – да си запазим капацитета поне такъв, какъвто имаме в момента. И това и в Брюксел го знаят. И ако има национални предатели, това са тези, които искат инвестициите ни да остават закопани в земята. И да ги нарежем после за скрап. Така че в тази сфера правителството много ясно е заявило своята позиция – максимално прозрачен хъб, така че да няма упреци“, каза още Борисов.

Борисов изтъкна, че и проектът АЕЦ „Белене“ е също изцяло поставен само според българския интерес. Волята на Русия е да участва в конкурса. Но ако не бъдат избрани те, „Росатом“ казаха, че ще съдействат максимално, за да се построи“, обяви премиерът. И обясни, че сега има "два завити в найлони реактори" на Дунав, за които сме платили 3 млрд. И ако се откажем от проекта за Втора атомна централа, рискуваме след 10-15 години да внасяме ток.

Медведев: Енергийното сътрудничество – флагман на отношенията между двете държави

Енергийното сътрудничество – флагман на отношенията между двете държави, даде оценката си руският премиер Дмитрий Медведев.

Медведев:Изтребители ще дойдат, важно е да имате газ и АЕЦ

Изтребителите винаги ще дойдат, важното е да дойде газ и атомните ви централи да работят, заяви гостът, визирайки намерението на България да закупи щатски самолети за бойната авиация. Медведев подчерта, че след горчивия опит от "Южен поток" за по-нататъшни стъпки по отношение на преминаването на „Турски поток“ през страната ни ще може да се говори след пълна гаранция от Еврокомисията, че за този проект няма да има прегради. "Надявам се българските ни колеги разбират това и да работят по въпроса“, посочи още той. "Между руското правителство и ЕК не се провеждат преговори, което е лошо, защото показва съмнения един в друг", подчерта Медведев. И на срещата на 4 очи с Медведев, и пред българските и руските журналисти, Борисов ясно подчерта, че има съгласието на Европейския съюз и на Европейската комисия за хъба. Юнкер беше в България и каза: Имате ОК, припомни Борисов.

Тежката артилерия на руската енергетика у нас

Знак, че все пак и в тази област има раздвижване и крачка напред е участието в делегацията на Медведев на руската тежка артилерия в енергетиката - генералните директори на „Газпром” и на „Росатом” - Алексей Милер и Алексей Лихачов. Визитата им в София потвърждава очакванията, че преминаването на газопровода "Турски поток" през България и доставките на руски газ за хъб "Балкан" ще бъдат обсъждани на най-високо ниво.

ВИЖ ОЩЕ: Шефовете на "Газпром" и "Росатом" преговарят с Медведев и Борисов

България отговори на това като остави в София вицепремиера Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова, които трябваше да бъдат на форум в Европейския съюз.

Гоним връщане на стокооборота от 5 млрд. долара

„С България искаме да вдигнем нивото на търговско-икономическото и хуманитарното сътрудничеството. Преди въвеждането на различни санкции нивото на търговския ни стокообмен беше около 5 млрд. долара, а сега е 3 млрд. долара и това не е добре нито за България, нито за Русия", каза руският премиер.

Разширяваме връзките в образование и наука

„Ние сме на мнение, че трябва да разширяваме контактите в образованието, науката и изкуството. Над 80 руски града имат побратимени връзки с българските общини и това е добра база за развитие на хуманитарните връзки. Страните ни имат сходни възгледи за много неща. Миналата година отбелязахме 141 години от Руско-турската война и тази година ще празнуваме 140 години от установяване на дипломатическите отношения между Русия и България. А ако потърсим още назад в историята, ще намерим още такива възпоменателни дати. Руснаците с удоволствие прекарват отпуската си в България", каза още Медведев.

Радев: Диалогът между Москва и София може да допринесе за възстановяване на доверието между ЕС и Русия

Диалогът между Москва и София може да допринесе за възстановяване на доверието между ЕС и Русия, от което всички имат интерес. Тази теза разви президентът Румен Радев по време на срещата си с премиера на Русия Дмитрий Медведев.

ВИЖ ОЩЕ: Радев: Да работим с Русия прозрачно и изгодно

"В икономиката имаше момент, когато големите проекти се срутиха, натрупаха се и взаимни обиди", напомни обаче гостът, макар да изтъкна историческите връзки между двата народа. Според Медведев трябва да се постигне качествен скок в отношенията между България и Русия.

Медведев с мерцедес „Пулман”, пазят го снайперисти

Визитата на руския премиер Дмитрий Медведев преминава при изключителни мерки за сигурност. Снайперисти от спецчастите на вътрешното министерство дежуряха от сутринта на ключовите места в София, по които премина руската делегация. На площада пред паметника на Незнайния войн, където се състоя церемонията по посрещането на госта, имаше КПП-та за столичани. Медведев бе посрещнат с „Велик е нашият войник”.

ВИЖ ОЩЕ: Посрещнахме Медведев с "Велик е нашият войник"

Руският премиер се движеше с Мерцедес „Пулман”, който е най-тежкият брониран клас на компанията. Около него имаше поне 30 души охрана. Затегнатите мерки за сигурност обаче не попречиха на столичани. Градът бе почти празен, защото софиянци пътуваха трите празнични дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай